Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ιθαγένεια στην Πράξη», με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων με θέμα: «Ο ρόλος των δημοσίων λειτουργών στην κτήση ιθαγένειας».
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Ιθαγένεια και την Υπηκοότητα; Όποια/ος γεννιέται στην Ελλάδα, δικαιούται αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια ή πρέπει να πληροί περισσότερες προϋποθέσεις; Παίρνει ταυτότητα μέσα σε λίγους μήνες; Και τι συμβαίνει με τις τιμητικές πολιτογραφήσεις; Πόσο εύκολο είναι τελικά, να γίνει κάποιος Έλληνας;
Πόσα πράγματα γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για την ελληνική ιθαγένεια;
Το έντυπο «Ελληνική Ιθαγένεια: Γνωστοί Μύθοι – Άγνωστες Αλήθειες» αποσκοπεί να καλύψει το κενό ενημέρωσης και την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου για ένα θέμα που μας αφορά όλους: την ιδιότητα του πολίτη.
Το έργο «Η Ιθαγένεια στην πράξη» απαντά για πρώτη φορά στην ανάγκη αποτίμησης της διοικητικής διαδικασίας απόδοσης της ιθαγένειας στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ίση πρόσβαση και απόλαυση του δικαιώματος στην ιθαγένεια και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το έργο «Η Ιθαγένεια στην πράξη» απαντά για πρώτη φορά στην ανάγκη αποτίμησης της διοικητικής διαδικασίας απόδοσης της ιθαγένειας στην Ελλάδα, για να συνεισφέρει στην ίση πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό.
Με τις νέες διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαδικασία πολιτογράφησης, μεταξύ άλλων, καταργείται η ουσιαστική προϋπόθεση της ενεργού συμμετοχής του αλλοδαπού στην πολιτική ζωή της χώρας.
Το έργο «Η Ιθαγένεια στην πράξη» απαντά για πρώτη φορά στην ανάγκη αποτίμησης της διοικητικής διαδικασίας απόδοσης της ιθαγένειας στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ίση πρόσβαση και απόλαυση του δικαιώματος στην ιθαγένεια και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Με αφορμή τις πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για την πολιτογράφηση, την Τρίτη 22 Ιουνίου, 18:00 -20:00 , η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Generation 2.0 RED, πραγματοποιούν διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ιστορίες πολιτογράφησης : Μια περιπέτεια για λίγους/ες» προκειμένου να μιλήσουν τόσο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ( μετανάστες και πρόσφυγες που επιδίωξαν την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με το παλιό ή το νέο σύστημα) καθώς και εμπλεκόμενοι με τις διαδικασίες (εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων) προκειμένου να αναδείξουν με την εμπειρία τους τις διάφορες πτυχές του θέματος. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα μας στo facebook https://bit.ly/2TUUrsa
Η έκθεση με τίτλο «Η Τράπεζα Θεμάτων στην πολιτογράφηση: μια κριτική αποτίμηση» δημοσιεύεται ως μέρος του έργου «Η Ιθαγένεια στην πράξη», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity και εταίρο την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Με την πρόσφατη υπ΄αριθμ. 29845/2021 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίστηκαν, για πρώτη φορά, τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη αλλοδαπών που ζητούν την ελληνική ιθαγένεια. Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση επαναφέρει, δια της πλαγίας οδού, τα ίδια τεκμήρια, επί το αυστηρότερο, τα οποία απέσυρε μετά από μεγάλες αντιδράσεις, κατά την ψήφιση του νόμου 4735/2020. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επί μακρόν νόμιμα διαμένοντες στη χώρα μετανάστες, πολίτες ΕΕ, ομογενείς και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει, για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να αποδείξουν, σε μια εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ότι δουλεύουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια με σταθερές ετήσιες αποδοχές συγκεκριμένου ύψους.
Τον Οκτώβρη του 2020 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4375/2020, ο οποίος επέφερε σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της απονομής ιθαγένειας και ειδικότερα στη διαδικασία πολιτογράφησης.
Οι γραπτές παρατηρήσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Περισσότερα για Ιθαγένεια
© ΕλΕΔΑ 2020
Powered by Advalue