Σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης του Παναγιώτη Ασπιώτη

 

Το μήνα Φεβρουάριο του 2016 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκούσε κριτική στην εξευτελιστική μεταχείριση που είχε ο κρατούμενος Παναγιώτης Ασπιώτης, ο οποίος υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προκειμένου να καμφθεί η άρνησή του να συναινέσει στη λήψη γενετικού του υλικού. Είχαμε τότε επισημάνει  “ότι κάθε βίαιη επέμβαση στο σώμα του κατηγορουμένου για τη λήψη βιολογικού υλικού, χωρίς την προηγούμενη ρητή και ελεύθερη συναίνεσή του, προσβάλλει καταρχήν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (άρθρο 2 παρ. 1 Σ), στον πυρήνα της οποίας τοποθετείται η αυτονομία και η ακεραιότητα του ανθρώπινου σώματος και η απαγόρευση υποβιβασμού του ανθρώπου σε αντικείμενο”. Ωστόσο κατά του κρατουμένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για αντίσταση και εν συνεχεία αυτός καταδικάστηκε για αυτή την κατηγορία από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών. 

Η εκδίκαση της έφεσης έγινε την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών. Κατά την δίκη αυτή, όπως συνέβη και κατά την δίκη σε πρώτο βαθμό, η Ένωση παρενέβη δια της εξέτασης ως μάρτυρα υπεράσπισης του Αντιπροέδρου της – κατά τον χρόνο του επίμαχου συμβάντος – Δημήτρη Σαραφιανού.
Η Ένωση εξέφρασε ενώπιον του δικαστηρίου την γνώμη ότι η ορθή ερμηνεία του άρθρου 200Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επιβάλλει την αποχή από κάθε πράξη βίας κατά την διαδικασία λήψης του βιολογικού υλικού, που μπορεί να επιδιωχθεί να γίνει με τρόπους που θα σέβονται – κατά τρόπο απόλυτο, όπως ορίζει ο νόμος – την ανθρώπινη αξιοπρέπεια  και παρουσίασε την σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τα όρια των αστυνομικών πρακτικών προκειμένου να συλλέγει αποδεικτικό υλικό (υπόθεση Jalloh κατά Γερμανίας κ.ά).

Το Τριμελές Εφετείο Πλημ/των Αθήνας, αποδεχόμενο την σχετική εισαγγελική πρόταση, απάλλαξε τον κατηγορούμενο από την κατηγορία της αντίστασης καταδεικνύοντας την βούλησή του να τεθεί ένα όριο στις σχετικές αστυνομικές πρακτικές. 

 

δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter