Για την ανθρωπιστική κρίση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΔΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση στις 27 Οκτωβρίου 2004:

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και τις μαζικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Οι αραβικές πολιτοφυλακές, οι επονομαζόμενοι Τζαντζαγουίντ, που δημιουργήθηκαν ως αντίποδας στις διαμαρτυρόμενες ένοπλες ομάδες του αγροτικού πληθυσμού του Νταρφούρ, δρουν ανεμπόδιστα, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής και προκαλώντας μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τόσο των διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όσο και των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών που μετέβησαν στο Σουδάν, η δράση των Τζαντζαγουίντ στηρίζεται και συμπληρώνεται από αυτή των κυβερνητικών δυνάμεων. Η καταστροφή χωριών και περιουσιών, η λεηλασία των σοδειών, οι βιασμοί, οι εκτελέσεις και οι απαγωγές έχουν εξωθήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν ακόμη έρθει σε πολιτική συμφωνία, ενώ οι εχθροπραξίες και τα αποτελέσματά τους για τον άμαχο πληθυσμό συνεχίζονται τώρα σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί στο παρελθόν.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί ότι για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το περιθώριο δράσης των διεθνών παρατηρητών (monitors) που βρίσκονται στην περιοχή και να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των εκεί παρόντων φορέων. Επιπλέον, η ΕΕΔΑ χαιρετίζει τη σύσταση, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας, η οποία θα εξετάσει τις παραβιάσεις του Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περιοχή και ενώνει τη φωνή της με εκείνους που ζητούν να υποβληθούν τα πορίσματά της Επιτροπής αυτής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το Άρθρο 13 β) του καταστατικού του. Η διερεύνηση των εγκλημάτων από το δικαστήριο αυτό, η δίωξη των αυτουργών και η απόδοση της δικαιοσύνης θα αποτελέσουν τη μόνη υγιή βάση για την αναδόμηση του Νταρφούρ.

Τέλος, η ΕΕΔΑ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να συνεισφέρει, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην εγγύηση της προστασίας του πληθυσμού, την πάταξη της ατιμωρησίας και γενικότερα στην έξοδο από την κρίση στο Νταρφούρ.

Για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης,

Ο πρόεδρος
Δημήτρης Χριστόπουλος

Ο γενικός γραμματέας
Γιάννης Κτιστάκις

 

ατομικά δικαιώματα

Μέλος

Newsletter