Πρόσκληση σε εκδήλωση 19.10.2026
ΤΙΜΩΡΗΤΙΣΜΟΣ & ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026 στις 18:00
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ακαδημίας 60
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ) και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (ΕΕΜΕΚΕ) συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026, στις 18:00, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δημόσια εκδήλωση με τίτλο «Τιμωρητισμός & Σωφρονιστική Έκρηξη».
Σε μια περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές αγγίζει επίπεδα ρεκόρ και το ζήτημα των συνθηκών κράτησης επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση, η εκδήλωση θέτει στο επίκεντρο τις επιλογές της ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής που διαμορφώνουν τη σημερινή πραγματικότητα των φυλακών. Ποιος είναι ο ρόλος των διαδοχικών αλλαγών στην ποινική νομοθεσία; Πώς επηρεάζει ο αυξανόμενος τιμωρητισμός; Συμβαδίζει η ελληνική σωφρονιστική πολιτική με τις αρχές και τα πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων που έχουν διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Με πέντε εισηγήσεις, πανεπιστημιακοί, νομικοί και εκπρόσωποι θεσμών θα επιχειρήσουν, σε διάλογο με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση, να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της «σωφρονιστικής έκρηξης» και να συμβάλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τις σύγχρονες τάσεις της ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Εισηγήσεις:
• Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΠ, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ – «Σκέψεις για την ποινική φούσκα»
• Κώστας Κοσμάτος, Μέλος ΔΣ ΕλΕΔΑ, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ – «Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και η επίδρασή τους στην αύξηση των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές»
• Νίκος Κουλούρης, Μέλος ΔΣ ΕΕΜΕΚΕ, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ – «Το διαζύγιο της ελληνικής σωφρονιστικής πολιτικής από τις ποινολογικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης»
• Γιάννης Κτιστάκις, Πρόεδρος Τμήματος ΕΔΔΑ, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ – «Οι συνθήκες κράτησης, υπό το φως της νομολογίας του ΕΔΔΑ»
• Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη – «Συνθήκες κράτησης. Η οπτική του Συνηγόρου του Πολίτη»
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαργαρίτα Γασπαρινάτου, Πρόεδρος ΕΕΜΕΚΕ, Επ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
To πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης διαθέσιμο ΕΔΩ.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν απαιτείται προεγγραφή.
Διοργάνωση:
– Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
– Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ)
– Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (ΕΕΜΕΚΕ)




