Διοικητικό Συμβούλιο

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023. Το ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα σε συνεδρίαση την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και αποφασίστηκε η νέα του σύνθεση.

Πρόεδρος: Ανδρέας Τάκης 

Αντιπρόεδρος Α’: Αικατερίνη Πουρναρά

Αντιπρόεδρος Β’: Έλενα Μάρκου 

Γενική Γραμματέας: Φωτεινή Κοκκινάκη 

Ταμίας: Λευτέρης Παπαγιαννάκης 

Αναπληρωτής Γραμματέας Α’: Αλέξανδρος Κωνσταντίνου 

Αναπληρώτρια Γραμματέας Β’: Άσπα Θεοχάρη 

Τακτικά Μέλη:                              

Βασίλης Τσιγαρίδας 

Ανδρέας Βασιλείου 

Αναπληρωματικά Μέλη:

Γεωργία Σπυροπούλου

Έλενα – Όλγα Χρηστίδη 

Αλέξανδρος Σακελλαρίου 

 

Ανδρέας Τάκης

Πρόεδρος

Ο Ανδρέας Τάκης είναι δικηγόρος και επίκουρος καθηγητής στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει φιλοσοφία και μεθοδολογία του δικαίου. 

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (2009-2011) και Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003-2009). Ακόμη, ήταν ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για τα δικαιώματα του ανθρώπου (2015-2019), αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του Fundamental Rights Agency (2012-2015) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2003-2011). Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές σε χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα βιβλία, μεταξύ των οποίων το «Η Ηθική αδιαφορία του νόμου» από τις εκδόσεις Πόλις (2004) και το «Για την ελευθερία της τέχνης» από τις εκδόσεις Σαββάλα (2008) και έχει συμβάλλει με πολλά άρθρα του στα πεδία του δημοσίου δικαίου, της πολιτικής θεωρίας, της ηθικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας του δικαίου.

 

Αικατερίνη Πουρναρά

Αντιπρόεδρος Α’

Η Κατερίνα Πουρνάρα γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1985 και είναι δικηγόρος  ασκώντας μάχιμη δικηγορία επί σειρά ετών στον τομέα του ποινικού δικαίου. Σπούδασε στο τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Οικονομικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. 

Επί σειρά ετών δραστηριοποιείται για την υπεράσπιση και υποστήριξη των δικαιωμάτων ευάλωτων πολιτών και ομάδων πληθυσμού, όπως αστέγων (συμμετοχή στο πρόγραμμα Street Lawyering για την παροχή νομικής συμβουλευτικής σε συνθήκες δρόμου), Ρομά (συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πρόγραμμα JustROM για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη των γυναικών Ρομά), ατόμων που κάνουν προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για τη νομική υποστήριξη μελών θεραπευτικών προγραμμάτων) και διεμφυλικών ατόμων (συνεργασία με το ΣΥΔ για την νομική υποστήριξη αιτουσών άσυλο).

Έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος και μέλος της ομάδας εργασίας COPEN του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη Συνεργασία επί Ποινικών Θεμάτων με θέμα την Πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO), ενώ ήταν μέλος σε Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Ενσωμάτωση Αποφάσεων – Πλαίσιο για τη δέσμευση και δήμευση, Επισκόπηση Εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (UNCAC)).

Έχει επίσης διατελέσει αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ορισθείσα από την ΕλΕΔΑ) (2019-2023), καθώς και αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ορισθείσα από την ΕΕΔΑ) (2020-2023).

 

Έλενα Μάρκου

Αντιπρόεδρος Β’

Η Έλενα Μάρκου έχει σπουδάσει νομικά στην Νομική Σχολή Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. ( Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ). Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εργάσθηκε ως δικηγόρος. Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται ως ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη σε υποθέσεις προσωπικής ασφάλειας, προσωπικής ελευθερίας καθώς και δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων. Έχει εκπροσωπήσει τον Συνήγορο του Πολίτη σε ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, σε επιτροπές της Βουλής, σε ομάδες εργασίας υπουργείων και σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Έχει διατελέσει συντονίστρια της ομάδας του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης  των Βασανιστηρίων, τον οποίο και εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε επιτροπές του ΟΗΕ.

Την περίοδο 2016-2019 διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε θέματα, μεταξύ άλλων, προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, εναλλακτικών της κράτησης  μέτρων, διαφάνειας και λογοδοσίας του προσωπικού των φυλακών και βελτίωσης των συνθηκών κράτησης. Από το 2019 εργάζεται στη Βουλή των Ελλήνων ως σύμβουλος σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2004.

 

Φωτεινή Κοκκινάκη

Γενική Γραμματέας

Η Φωτεινή Κοκκινάκη είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στο ραδιόφωνο και τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Σπούδασε «Επικοινωνία & ΜΜΕ» και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της «Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας» στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ασχολείται ενεργά με τα ζητήματα ελευθερίας του τύπου αλλά και με το ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μέλος του  διεθνή οργανισμού υποστήριξης γυναικών δημοσιογράφων “Coalition for Women in Journalism”. Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τη δραστηριότητά της στον τομέα της επικοινωνίας και εξειδικεύεται στις ενημερωτικές καμπάνιες.

Ήταν βασικό μέλος του προγράμματος “Δημοκρατική Παιδεία” που υλοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ, με στόχο την κατάρτιση εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

 

Λευτέρης Παπαγιαννάκης

Ταμίας

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε το 1971 στο Μονπελλιέ στην Γαλλία. Σπούδασε νομικά στην Γαλλία με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο δίκαιο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων και την Διεθνή Οικονομία. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως διοικητικός υπάλληλος. Συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με αντικείμενο την εκπαίδευση των μουσουλμάνων μαθητών στην Θράκη.

Το 2014 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων και το 2016 ορίστηκε Αντιδήμαρχος για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και στη συνέχεια πρόεδρος της ομάδας εργασίας Μετανάστευση και Ένταξη του Δικτύου Πόλεων Eurocities (2015-2019), αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα το προσφυγικό της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού (ECCAR 2018-2019).

Είναι Διευθυντής της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2012. Από το 2017 είναι μέλος του ΔΣ και για τη διετία 2021-2023 ήταν Ταμίας.

 

Αλέξανδρος Κωνσταντίνου 

Αναπληρωτής Γραμματέας Α’

Δικηγόρος με ειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολης ΔΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Δικαιώματα του Ανθρώπου) και της Νομικής Αθηνών (Κοινωνιολογία του Δικαίου). Εργάζεται από το 2011 στη Νομική Υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και το γραφείο του Γενικού Γραμματέα  Μετανάστευσης (Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής). Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και από το 2022, Προεδρεύων του Γ’ Τμήματος της ΕΔΔΑ (Εφαρμογή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στους Αλλοδαπούς).

Άσπα Θεοχάρη 

Αναπληρώτρια Γραμματέας Β’

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2007. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο (με έμφαση στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου και το 2017 ολοκλήρωσε το δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην επιστημονική κατεύθυνση του Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης (με έμφαση στο Διοικητικό Δίκαιο). Είναι υποψήφια Διδάκτορας Διοικητικού Δικαίου ΑΠΘ. Παράλληλα με τις νομικές της σπουδές ασχολείται με τη μουσική από την παιδική της ηλικία. Έλαβε Πτυχίο Ανώτερων Θεωρητικών από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και είναι Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μονωδίας). Μιλά την αγγλική (άριστα), γερμανική (άριστα) και γαλλική γλώσσα (βασική γνώση). Αρθρογραφεί συχνά στο νομικό τύπο με αντικείμενο που δεν περιορίζεται αυστηρά στη νομική επιστήμη αλλά εκτείνεται ή συνδυάζεται με συναφείς επιστήμες και με τις τέχνες.

 

Βασίλης Τσιγαρίδας
Τακτικό Μέλος
 
Ο Βασίλης Τσιγαρίδας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1989 και αποφοίτησε από το 24ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο το 2006. Το ίδιο έτος εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία αποφοίτησε το 2011 με βαθμό “άριστα”. Το 2014 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της ίδιας Σχολής με κατεύθυνση το Συνταγματικό Δίκαιο και με βαθμό “άριστα”. Το 2020 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου της ίδιας Σχολής, με βαθμό “άριστα μετ’ επαίνου”, κατόπιν της υποστήριξης της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο “Η αρχή iura novit curia στη διοικητική δίκη”, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Κ. Γώγου. Η διατριβή του κυκλοφορεί, από το 2021, από τις εκδόσεις Σάκκουλα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη). Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών λάμβανε υποτροφία αριστείας από το ΙΚΥ ενώ κατά την διάρκεια εκπόνησης της διατριβής του έλαβε υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών. Άρθρα, μελέτες και συμβολές του έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα νομικά περιοδικά Δημοσίου Δικαίου της χώρας και σε συλλογικούς τόμους. 

Πραγματοποίησε την δικηγορική του άσκηση από τον Φεβρουάριο 2011 έως τον Αύγουστο 2012. Το 2013 διορίστηκε δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Το 2017 προήχθη σε δικηγόρος παρ’ Εφέταις και το 2021 σε δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις δημοσίου δικαίου. 

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τρεις (3) φορές: Από τον Απρίλιο 2017 έως το Νοέμβριο 2017, από τον Φεβρουάριο 2021 έως το Νοέμβριο 2021 και από το Δεκέμβριο 2021 έως τον Δεκέμβριο 2022. Κατά την διάρκεια της τελευταίας θητείας του συμμετείχε σε διάφορες Επιτροπές του Συλλόγου ενώ, ταυτόχρονα, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Λειτουργίας Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Παραμένει μέλος της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.    

 

Γεωργία Σπυροπούλου

Αναπληρωματικό Μέλος
 
Η Γεωργία Σπυροπούλου είναι νομικός και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνεργάζεται με το εθνικό σημείο επαφής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRANET) ως εμπειρογνώμονας σε ζητήματα διακρίσεων, μετανάστευσης και ασύλου. Έχει εργαστεί ως ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ως υπεύθυνη συνηγορίας στη Διεθνή Αμνηστία και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
 
 
 

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη

Αναπληρωματικό Μέλος
 
Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη είναι ψυχολόγος, υπ. Δρ. ΕΚΠΑ. Συνιδρύτρια και επ. συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, φορέα για την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Πρώην επ. συνυπεύθυνη του ελληνικού Προγράμματος για την Αναγνώριση και Πιστοποίηση Θυμάτων Βασανιστηρίων. Μέλος της πρόσφατης συλλογικής προσπάθειας για τη μη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών “Ώρα Μηδέν – Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου”. Υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μακροχρόνια ενεργή δράση επικεντρωμένη σε ΛΟΑΤΚΙ+/έμφυλα δικαιώματα. Επιπλέον επικέντρωση σε ζητήματα όπως αστυνομική βία, προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, ακροδεξιά/νεοφασισμός. 

 
 
 
 
Αλέξανδρος Σακελλαρίου 
 
Αναπληρωματικό Μέλος

Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2008). Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοινωνιολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει κοινωνιολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από το 2016, ενώ από το 2011 εργάζεται ως κύριος ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέματα όπως: πολιτική και θρησκεία, κοινωνιολογία της θρησκείας και της αθεΐας, θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα, Ισλαμοφοβία, κοινωνιολογία της νεολαίας, ακροδεξιά, ριζοσπαστικοποίηση, ποιοτικές μέθοδοι έρευνας. Από το 2015 είναι συν-συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης για το Ισλάμ στην Ελλάδα μαζί με τον Κ.Τσιτσελίκη (Yearbook of Muslims in Europe) και συγγραφέας της ετήσιας έκθεσης για την Ισλαμοφοβία (European Islamophobia Report, από το 2017 μαζί με τον Αλή Χουσεΐνογλου).

Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2005 και μέλος του ΔΣ, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ τις διετίες 2011-2013, 2013-2015 και 2021-2023.

Μέλος

Newsletter