Εμπαιγμός για τους χώρους κράτησης

H απεργία πείνας μακροχρόνια προφυλακισμένων κρατουμένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα:

  • Δεν εκπλήσσει, καθώς οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές σίτισης, υγιεινής και προαυλισμού.
  • Αποκαλύπτει ότι παραμένει γενικευμένη σε όλη τη χώρα η θλιβερή κατάσταση των συνθηκών κράτησης παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για τη δήθεν επιχειρούμενη βελτίωσή τους.
  • Θυμίζει πόσο επείγει ο έλεγχος των χώρων κράτησης από μηχανισμούς λογοδοσίας (πχ. Συνήγορος του Πολίτη).
  • Επαναφέρει στην επικαιρότητα τον δίκαιο και ακόμη αδικαίωτο αγώνα των κρατουμένων και την επείγουσα ανάγκη για άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης.
  • Υπογραμμίζει την συνεχή περιφρόνηση θεμελιωδών κανόνων δικαίου και σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (πχ. Kaja v Greece, 2006) ως προς τα στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί την ελληνική πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της σε θέματα κράτησης, αστυνομικών κρατητηρίων και φυλακών, ύστερα από μακροχρόνια αναλγησία και υπεκφυγές.

 

φωτογραφία: Michael Coghlan

 

ατομικά δικαιώματα, κρατούμενοι

Μέλος

Newsletter