Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν θωρακίζεται με δημόσιες “παρεμβάσεις”
Η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση, μέσω άρθρου σε εφημερίδα, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Φλωρίδη, σχετικά με ποινική υπόθεση στην οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη 11 κατηγορούμενοι, προκαλεί έντονο προβληματισμό ως προς τον σεβασμό της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών αλλά και τα όρια του δημόσιου λόγου που εκφέρουν. Σε μία περίοδο που ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επιδιώκουν, με παρεμβάσεις τους, να “θωρακίσουν” τις δικαστικές αποφάσεις από την κριτική των πολιτών -νομικών και μη- είναι, τελικά, ένας δικαστικός λειτουργός που με τον τρόπο της παρέμβασής του θέτει σε διακινδύνευση κορυφαίες θεσμικές εγγυήσεις που προστατεύουν το δικαιοδοτικό έργο.
Ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος, μάλιστα, χειρίστηκε την υπόθεση στο στάδιο της αναίρεσης, υποστήριξε ότι η κατηγορία σε βάρος των 11 προσώπων -μεταξύ των οποίων και ο γιος Υπουργού της Κυβέρνησης- ήταν ανυπόστατη και ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν την παραπομπή τους σε δίκη. Ο ίδιος εισηγήθηκε την αναίρεση του σχετικού βουλεύματος και την απαλλαγή των κατηγορουμένων, ωστόσο το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου απέρριψε ομόφωνα την πρότασή του. Με αφορμή την απόφαση, ο αντεισαγγελέας διατύπωσε σοβαρές αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση οι δικαστικοί λειτουργοί, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες δικαστικές κρίσεις» και συνδέοντας το ζήτημα με το ενδεχόμενο διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.
Η καταγγελία περί ανυπόστατης κατηγορίας και ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ακριβώς γι’ αυτό, απαιτεί θεσμική διερεύνηση και τεκμηρίωση· όχι την υποκατάσταση των προβλεπόμενων διαδικασιών από δημόσιες κρίσεις που, μάλιστα, προέρχονται από τα ιδια τα πρόσωπα που έκριναν. Η λογοδοσία στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί, εξάλλου, να είναι επιλεκτική, ούτε να εξαρτάται από την ιεραρχική θέση ή την προσωπική εκτίμηση κάθε λειτουργού. Υπό αυτό το πρίσμα -και δεδομένης της θέσης του Αντιεισαγγελέα αλλά και της συμμετοχής του στη σύνθεση που χειρίστηκε την υπόθεση- η δημόσια τοποθέτηση του κ. Φλωρίδη δεν προστατεύεται από το δικαίωμα έκφρασης δημόσιας γνώμης και κρίσης των δικαστικών αποφάσεων. Αντίθετα, εγείρει ζητήματα σεβασμού της ανεξαρτησίας των λειτουργών που θα επιληφθούν της υπόθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να απασχολήσει εκ νέου τον ίδιο Αντιεισαγγελέα στο μέλλον. Ο τελευταίος, εξάλλου, μπορεί, κατ’ εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ασκήσει ακόμη και καθήκοντα πειθαρχικού προϊσταμένου όλων των εισαγγελικών λειτουργών που θα χειριστούν την υπόθεση.



