Όχι στη δημοσίευση φωτογραφιών και ονομάτων υπόπτων

Η συστηματική πλέον πρακτική δημοσίευσης από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ των φωτογραφιών και των ονομάτων των συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και η ταυτόχρονη πρόσκληση στο ευρύτερο κοινό να παράσχει πληροφορίες με την υπόσχεση της διασφάλισης ανωνυμίας στους πληροφοριοδότες, έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της ποινικής έννομης τάξης. Είναι δεδομένο πως:

  • η ανάκριση γίνεται εγγράφως και χωρίς δημοσιότητα (άρθρο 241 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).
  • η μετάδοση από την τηλεόραση ή η κινηματογράφηση ή μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφηση των προσώπων που οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών απαγορεύεται (άρθρο 8, παρ. 2 του Ν. 3090/2002).
  • το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου καθώς και το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς η παροχή πληροφοριών από ανώνυμες πηγές όχι απλώς δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, αλλά ενδεχομένως παίζει -ανέλεγκτο- ρόλο σε δικαστικές κρίσεις σε διάφορες φάσεις της ποινικής διαδικασίας (π.χ. προσωρινή κράτηση).
  • ο Ν. 3625/2007, που εισήγαγε την κατ? εξαίρεση επιτρεπτή δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων για κάποια αδικήματα ούτε τηρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης, αφού δεν υπήρξε η προβλεπόμενη εισαγγελική διάταξη, ενώ εξ αρχής είχε προκαλέσει την καταδίκη από το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου ως αντισυνταγματικός.

Η δημοσίευση φωτογραφιών και ονομάτων υπόπτων και η δημιουργία δήθεν βεβαιότητας περί της ενοχής ορισμένων προσώπων σε αυτό το στάδιο της ποινικής διαδικασίας, είναι διαπόμπευση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Άλλωστε, είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του νεαρού του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα, και τελικά ύστερα από λίγα εικοσιτετράωρα αφέθηκε ελεύθερος -αφού προφανώς δεν κρίθηκε επικίνδυνος- πλην όμως δια βίου στιγματισμένος.

 

φωτογραφία: Zorah Olivia

 

ατομικά δικαιώματα

Μέλος

Newsletter