Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα με το οποίο προειδοποιεί για συγκεκριμένες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου. Ταυτόχρονα, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα.
 

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου (σύνδεσμος στα σχόλια), τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τα εξής θέματα:
 
  • Ελευθερία του Τύπου: Έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021, απειλές κατά δημοσιογράφων, παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη διανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.
  • Spyware: Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των “απειλών εθνικής ασφάλειας” για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωβουλευτών. Ζητά την ενίσχυση των δημοκρατικών εγγυήσεων και των αποτελεσματικών ερευνών και να πάψει η ΕΥΠ να βρίσκεται στον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα, την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων.
  • Αστυνομική βία: Το Κοινοβούλιο επισημαίνει την υπέρμετρη χρήση βίας από την ΕΛ.ΑΣ., την ελλιπή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.
  • Μετανάστ(ρι)ες: Η μεταχείριση των μεταναστ(ρι)ών, οι συστηματικές επαναπροωθήσεις, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες συκοφάντησης και οι δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστ(ρι)ών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στο Κοινοβούλιο.
  • Τέμπη: Ανησυχία εκφράζεται από το Κοινοβούλιο για την έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα και ανησυχούν για την άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, το Κοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αφενός, και σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Μέλος

Newsletter