Χρυσή Αυγή – Τι μέλλει γενέσθαι; Οι άμυνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπήρξε καταλύτης καθοριστικών εξελίξεων αναφορικά με τη θέση της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτειακό στερέωμα: μιας εγκληματικής οργάνωσης η οποία, συνδυάζοντας την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία με μαφιόζικες πρακτικές, έσπειρε ανενόχλητη το σπόρο της βίας και της τοξικής της ιδεολογίας στην ελληνική κοινωνία, τμήμα της οποίας φάνηκε σαν έτοιμο από καιρό να τον υιοθετήσει. 

Ποιες είναι όμως πραγματικά οι άμυνες ενός κράτους δικαίου όταν όψιμα αφυπνίζεται σχετικά με την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης οργάνωσης για το πολίτευμα; Πού μπορεί να οδηγήσει η εν θερμώ κινητοποίηση των διωκτικών και δικαστικών αρχών ύστερα από χρόνια ολιγωρία; 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την ικανοποίησή της για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατεύθυνση της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, μεταξύ ενός κράτους που για χρόνια άφηνε τη Χρυσή Αυγή ανενόχλητη και τώρα τρέχει για τα αυτονόητα υπάρχει ο κανονικός δρόμος: το συντεταγμένο κράτος δικαίου. 

Μεταξύ της ατιμωρησίας και της «παραδειγματικής» τιμωρίας υπάρχει η αρχή της νομιμότητας: η δίκαιη και αναλογική ποινή σε όσους καταγνωστεί ενοχή. 

Η δημοκρατία αμύνεται με κανόνες.

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρουσιάζει σε συνέντευξη τύπου έναν «οδικό χάρτη», με θέμα: 

Χρυσή Αυγή: Τι μέλλει γενέσθαι; Οι άμυνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας

Στη συνέντευξη τύπου μετέχουν: 

• Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου Πανεπιστήμιου Αθηνών 
• Αντώνης Ρουπακιώτης, δικηγόρος 
• Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος 
• Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 

Συντονίζει ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συντονιστής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. 

Στη συνέντευξη τύπου θα δημοσιοποιηθεί σχετικό κείμενο τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Η συνέντευξη τύπου θα λάβει χώρα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 στις 13:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).
 

Πληροφορίες: Ελένη Τάκου, info@hlhr.gr, 6985.677237
 

Μέλος

Newsletter