Χριστόδουλε, παραιτήσου

Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος για κείμενο της Ιεράς Συνόδου που χαρακτηρίζει όσους υποστηρίζουν τον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους «νέους Διοκλητιανούς».

Ο Αλ. Αλαβάνος υπέδειξε στον κ. Χριστόδουλο από του βήματος της Βουλής «να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου», θεωρώντας ότι είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην ίδια την Εκκλησία και όχι μόνο στην Πολιτεία. Παράλληλα, την παρέμβαση για το θέμα τόσο της προέδρου της Βουλής όσο και της υπουργού Παιδείας, δίχως ωστόσο να πάρει απάντηση τουλάχιστον από την Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, καθώς στην έδρα βρισκόταν ο δ΄ αντιπρόεδρος Φ. Πετσάλνικος.

Την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος για κείμενο της Ιεράς Συνόδου που αποκαλεί «νέους Διοκλητιανούς» όσους ζητούν χωρισμό κράτους-Εκκλησίας
«Θα διαβαστεί»

Σε σύντομη παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέθεσε το κείμενο, λέγοντας πως «θα διαβαστεί στους ναούς κατά την κυριακάτικη ακολουθία».

«Αυτό το κείμενο», είπε, «μας ονομάζει νέους Διοκλητιανούς. Θυμίζω ότι ο Διοκλητιανός ήταν ο σφαγέας των χριστιανών. Εχουμε τις ιδέες και τις έννοιες του σφαγέα και αυτού που έχει κονσερβοκούτι να έρχονται σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο». Ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «απειλή προς τη Βουλή» την αποστροφή του κειμένου ότι «οι μεγάλες αποφάσεις, όπως αυτή για τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους, ανήκουν στον λαό και όχι σε πρόσωπα, τα οποιαδήποτε πρόσωπα», για να θέσει το ερώτημα αν η πρόεδρος και οι βουλευτές είναι τα οποιαδήποτε πρόσωπα.

Και κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ: «Το κείμενο τελειώνει με μια συνθηματική έκφραση, η οποία κλείνει το μάτι. Λέει “ο λαός είναι εδώ”. Αν αλλάξει κανείς το άρθρο, θα μπορούσε να πει “το ΛΑΟΣ είναι εδώ”. Νομίζω ότι φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις, όχι παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου στην πολιτική, αλλά καλλιέργειας μιας ακροδεξιάς πολιτικής».

«Αστεία πράγματα»

Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Συνόδου, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Αλαβάνου και απάντησε ως εξής: «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Η Εκκλησία ξέρει περισσότερα απ΄ όσα εσείς μπορείτε να φανταστείτε και είναι ανάγκη να λαμβάνει τα μέτρα της και να ενημερώνει τον λαό. Αλίμονο εάν δεν γνώριζε η Εκκλησία κάποια άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να έχει τον νου της».

Διχάζει τον λαό ο αρχιεπίσκοπος

Αντιλαϊκό ήταν πάντα το περιεχόμενο της σύμπλευσης κράτους – Εκκλησίας, τονίζει το ΚΚΕ και κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο ότι επιχειρεί να διχάσει τον λαό.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει ότι όσοι ζητούν τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος δεν επιδιώκουν άλλα από αυτά που λένε. Αντιθέτως, «άλλα επιδιώκει ο Αρχιεπίσκοπος και όσοι ιεράρχες δέχονται τις απόψεις του». Θεωρεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος «χρησιμοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα για να διχάσει τον λαό σε πιστούς και σε άπιστους», ενώ «προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους δεν θίγει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός, αλλά αφορά ένα μέτρο που έχει υλοποιηθεί σε άλλες χώρες εδώ και 200 χρόνια». Και προσθέτει: «Η σύμπλευση κράτους – ηγεσίας της εκκλησίας είχε πάντα και έχει περιεχόμενο αντιλαϊκό» και σημαίνει «κράτα με να σε κρατώ». Ωστόσο, «τον λαό πρέπει να ενώνουν τα προβλήματα της φτώχειας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ανεργίας. Ολα όσα προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Θρησκευόμενοι και μη πρέπει να διεκδικήσουν τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας, για να πνεύσει κάποιο αεράκι στην κοινωνική ζωή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/12/2005

 

σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Μέλος

Newsletter