Υπεράσπιση των 35 κατηγορουμένων προσφύγων & αιτούντων άσυλο από την Μόρια της Λέσβου

 

Την Παρασκευή 20 Απριλίου παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χίου 35 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. 
Οι 35 – όλοι άντρες, κυρίως αφρικανικής καταγωγής – είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου στις 18 Ιουλίου 2018. 
Το κατηγορητήριο περιείχε 4 κατηγορίες: μία κακουργηματική (εμπρησμός από όπου μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο) και 3 πλημμεληματικές (επικίνδυνες σωματικές βλάβες τετελεσμένες και σε απόπειρα, αντίσταση, φθορές ξένης ιδιοκτησίας). Είναι αξιοσημείωτο ότι 31 από τους 35 κατηγορούμενους προσήλθαν στη δίκη ως προσωρινά κρατούμενοι, καθώς είχαν προφυλακιστεί κατά τον χρόνο της σύλληψής τους. 

Το δικαστήριο, μετά από μια τετραήμερη διαδικασία, ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως απάλλαξε όλους τους κατηγορούμενους από τις 3 κατηγορίες αλλά καταδίκασε τους 32 από τους 35 για 11 τετελεσμένες και 14 απόπειρες επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Είναι μια οριακή απόφαση, καθώς αποδίδει σε καθένα από τους 32 κατηγορούμενους τον τραυματισμό καθενός από 11 αστυνομικούς και την απόπειρα να τραυματιστούν άλλοι 14.
Σημειωτέον ότι η κατηγορία της τετελεσμένης επικίνδυνης σωματικής βλάβης αφορούσε σε τραυματισμό 11 αστυνομικών οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και δεν εξετάστηκαν καν κατά την ανάκριση και για τους οποίους δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση αλλά ούτε και απλό ιατρικό πιστοποιητικό νοσοκομείου. Ο τραυματισμός τους προκύπτει αποκλειστικά κατά δήλωση του επικεφαλής της διμοιρίας τους. Σε ό,τι δε αφορά τις 14 απόπειρες επικίνδυνων σωματικών βλαβών, εκεί δεν προσδιορίζεται ούτε καν το όνομα των αστυνομικών.   
Σε καθένα των 32 καταδικασθέντων επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή. Ωστόσο για κάποιους από τους κατηγορούμενους η περιπέτεια συνεχίζεται, καθώς μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου τους, κρατούνται διοικητικά ενόψει της επιστροφής τους στην Τουρκία σε εκτέλεση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. 
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συνέδραμε στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων στο πλαίσιο προγράμματος νομικής βοήθειας. 
Η Ένωση επισημαίνει ότι στην υπόθεση αυτή φαίνεται – και εκ του αποτελέσματος – ότι υπήρξε αδικαιολόγητη και υπερβολική επιβολή προσωρινών κρατήσεων. Περαιτέρω κρίνει ότι οι συλλήβδην καταδίκες σχεδόν όλων των κατηγορουμένων για τον τραυματισμό όλων των αστυνομικών αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι κατά την τελική δικαστική κρίση δεν υπήρξε η αναγκαία εξατομίκευση. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει ότι η ισότιμη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας παραμένει ζητούμενο.

 

πρόσφυγες

Μέλος

Newsletter