Το Μετέωρο Βήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση στις 7 Νοεμβρίου 2013

Το Μετέωρο Βήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης 

Πέντε μήνες μετά το μαύρο στην ΕΡΤ ήρθε και το κλείσιμο της στην πράξη, με επέμβαση του εισαγγελέα και των ΜΑΤ. Μάλλον δεν είναι σύμπτωση ότι ταυτόχρονα αδειοδοτήθηκαν τα ιδιωτικά κανάλια, κατοχυρώνοντας δικαιώματα σε συχνότητες τις οποίες νέμονταν ανέξοδα επί 20 χρόνια. Μία ακόμα επέκταση του ιδιωτικού σε βάρος του δημοσίου, παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις περί του αντιθέτου. 

Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι αντισυνταγματικό και η υποκατάστασή της ψευδο-θεσμική. Θυμίζουμε, μόνον, ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, όπως προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. 

Έκτοτε, το μη αναγνωρισμένο θεσμικά πρόγραμμα των εργαζομένων κέρδισε το χαρακτήρα του «δημοσίου», λειτουργώντας ελεύθερα, με πρωτόγνωρη υποστήριξη. Το σήμερα, όμως, βρίσκει μια δημόσια τηλεόραση που γνώρισε ευρεία αποδοχή όταν απαλλάχθηκε από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό να κλείνει, και μια νέα, με μηδενική κοινωνική απήχηση, να ανοίγει με έκνομες διαδικασίες. 

Μία πραγματικά δημόσια τηλεόραση προϋποθέτει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, δηλαδή τον εκδημοκρατισμό της, που είναι φορέας όλων των απόψεων του πολιτικού φάσματος. Διαφορετικά δεν είναι δημόσια. 

Το ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

Μέλος

Newsletter