Τουρκία: Δικαστική παρενόχληση 19 δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων

Το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια συνεργασία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) ζητά την επείγουσα παρέμβασή σας στην κατάσταση στην Τουρκία.

Το Παρατηρητήριο έχει ενημερωθεί από αξιόπιστες πηγές για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη κράτηση και δικαστική παρενόχληση των Aycan Çiçek, Ebru Timtik, Oya Aslan, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Engin Gökoğluand, Selçuk Kozağaçlı, Ayşegül Çağatay, Didem Baydar Ünsal, Ezgi Çakır, Naciye Demir, Şükriye Erden, Yağmur Ereren, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir (Çağdaş Hukukçular Derneği, ÇHD). Οι ως άνω αναφερόμενοι δικηγόροι ανέλαβαν τη νομική εκπροσώπηση των θυμάτων σε υποθέσεις εξορύξεων (Soma και Ermenek), ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω έργων αστικής αναμόρφωσης, ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από βασανιστήρια στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα και ατόμων που διώκονται για τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει επί του παρόντος την υπόθεση 18 δικηγόρων, που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες και των οποίων οι ποινές έγιναν δεκτές από το Εφετείο.

Τους τελευταίους μήνες του 2017, 17 δικηγόροι, όλοι τους μέλη της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD), συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. Η σύλληψή τους ήταν μέρος μιας καταστολής εναντίον συνολικά 20 δικηγόρων που κατηγορήθηκαν για ένταξη και συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση εξαιτίας της άσκησης των καθηκόντων τους ως δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη παραβιάστηκε, ενώ η υπόθεσή εναντίον τους βασίστηκε σε αποδεικτικά στοιχεία όπως η δήλωση ενός ανώνυμου μάρτυρα και οι επισκέψεις τους στους πελάτες τους στη φυλακή. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, και οι 17 κρατούμενοι δικηγόροι αφέθηκαν ελεύθεροι από το 37ο  Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά από μια εβδομάδα ακροάσεων. Ωστόσο, η ίδια σύνθεση δικαστών διέταξε την εκ νέου κράτηση 12 δικηγόρων, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την αρχική τους απόφαση, αφού ο Εισαγγελέας αμφισβήτησε την απόφαση. Στη συνέχεια, η επιτροπή των δικαστών που διέταξε την απελευθέρωσή τους εξαιρέθηκε από την υπόθεση και μεταφέρθηκε σε άλλα δικαστήρια.

Στις 20 Μαρτίου 2019, το 37ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τους 18 προαναφερθέντες δικηγόρους σε ποινή φυλάκισης μεταξύ 3 και 18 ετών. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή από το Εφετείο της Κωνσταντινούπολης στις 8 Οκτωβρίου 2019 και εκκρεμεί τώρα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η υπόθεση της κυρίας Oya Aslan χωρίστηκε.

Επί του παρόντος, 18 δικηγόροι καταδικάστηκαν ενώ επτά δικηγόροι παραμένουν υπό κράτηση. Εάν η ποινή τους γίνει δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο, όλοι οι καταδικασθέντες δικηγόροι θα οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν τις ποινές τους. Η κυρία Oya Aslan παραμένει επίσης υπό κράτηση, ενώ η υπόθεση εναντίον της εκκρεμεί.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2020, οι επτά κρατούμενοι δικηγόροι ξεκίνησαν απεργία πείνας, απαιτώντας τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης τόσο για τους πελάτες τους όσο και για τους ίδιους. Ενώ έξι από αυτούς σταμάτησαν την απεργία τους για λόγους υγείας στις 10 Μαρτίου 2020, η κα. Ebru Timtik και ο κ. Aytaç Ünsal συνέχισαν. Οι δύο δικηγόροι αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία πείνας στις 5 Απριλίου 2020, την Ημέρα των Δικηγόρων στην Τουρκία.

Το Παρατηρητήριο καταδικάζει απερίφραστα την αυθαίρετη κράτηση και τη δικαστική παρενόχληση των δικηγόρων της ÇHD, οι οποίες φαίνεται να αποσκοπούν αποκλειστικά στην επιβολή κυρώσεων για τις νόμιμες δραστηριότητες τους ως δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Παρατηρητήριο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την υγεία της κα. Ebru Timtik και του κ. Aytaç Ünsal. Το Παρατηρητήριο καλεί τις τουρκικές αρχές να θέσουν τέρμα σε κάθε πράξη παρενόχλησης εναντίον τους, ακόμη και σε δικαστικό επίπεδο καθώς και εναντίον όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ.

 

Μέλος

Newsletter