Σύμφωνο συμβίωσης, γάμος, σχέση γονέων και τέκνων στα ομόφυλα ζευγάρια

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου με θέμα το σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την σχέση γονέων και τέκνων στα ομόφυλα ζευγάρια, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στα νέα γραφεία της ΕΕΔΑ, όπου και αναδείχθηκαν τα ελλείμματα της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων και τον ομόφυλων ζευγαριών.

Στην συνέντευξη τύπου, η ΕΕΔΑ επεσήμανε ότι η ελληνική Πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, τροποποιώντας τη νομοθεσία της και συμπεριλαμβάνοντας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου και τα ομόφυλα ζευγάρια. Εντούτοις, η υποχρέωση για σεβασμό των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών συνεπάγεται, επίσης, την αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται και να υιοθετούν, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές κ. Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και κ. Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι από κοινού με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καλούμε την κυβέρνηση, συμμορφούμενη προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και εξάλειψης των διακρίσεων, να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, ενώ συμμετείχε ακόμη ο Λύο Καλοβυρνάς(συγγραφέας, σύμβουλος ψυχικής υγείας). Εκ μέρους της ΕΕΔΑ μίλησε ο Γ.Γ. Βαγγέλης Μάλλιος.

 

Μέλος

Newsletter