Συνέντευξη Τύπου: Ο αποκλεισμός των προσφύγων στην Ελλάδα: ορισμός της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας»

Συνέντευξη Τύπου: 14 Ιουλίου στις 12:00

Ο αποκλεισμός των προσφύγων στην Ελλάδα: ορισμός της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας». 

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2021: Οι υπογράφουσες οργανώσεις διοργανώνουμε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, 14 Ιουλίου, στις 12:00, σχετικά με τη διαφαινόμενη πολιτική αποκλεισμού όσων προσφύγων καταφεύγουν στην Ελλάδα, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα».

Στις 7 Ιουνίου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισαν την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για όλους τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο που κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη  Σομαλία, το Πακιστάν και το  Μπαγκλαντές, δηλαδή για περισσότερο από το 67% των αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Η εφαρμογή του ως άνω μέτρου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Το μέτρο έχει ήδη οδηγήσει στην άρνηση προστασίας αιτούντων/ουσών άσυλο με συνοπτικές διαδικασίες ολίγων λεπτών, εντός ελάχιστων ημερών από την άφιξή τους, χωρίς καμία διαδικασία διαπίστωσης τυχόν ευαλωτότητάς τους και χωρίς επαρκή ενημέρωση ή πρόσβαση σε νομική συνδρομή. Αποτελεί δε το αποκορύφωμα της πολιτικής που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το 2016, με την εφαρμογή  της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, και αποσκοπεί στην αποτροπή της άφιξης προσφύγων στην Ελλάδα και την επιστροφή όσων τα καταφέρνουν με κάθε μέσω – νόμιμο και παράνομο.

Το εν λόγω μέτρο θα οδηγήσει, επίσης, στη δημιουργία ενός νέου πληθυσμού αλλοδαπών πολιτών χωρίς χαρτιά και χωρίς καμία προστασία, επιτείνοντας φαινόμενα που είχαν οδηγήσει στην καταδίκη της χώρας με την απόφαση MSS από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2011. Επισημαίνεται πως η χώρα μας παραμένει έκτοτε υπό τη  διαρκή επιτήρηση του Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το ως άνω μέτρο έρχεται σε συνέχεια επίσης:

  • των συνεχιζόμενων επαναπροωθήσεων προσφύγων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα (Έβρος και νησιά ανατολικού Αιγαίου), που έχουν ενταθεί από το Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για μια πρακτική που εκθέτει τη ζωή προσφύγων και μεταναστών σε κίνδυνο, που παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά τους, υπονομεύοντας, παράλληλα, το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες και εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς.
  • την έλλειψη μιας συνεκτικής πολιτικής για τη στήριξη της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, η οποία αν και πράγματι ως διαδικασία δυσχεραίνεται από την οικονομική κατάσταση της χώρας, εμποδίζεται και ενεργά από τις πολιτικές του αρμόδιου Υπουργείου. Η διακοπή του χρηματικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο που διαβιούν εκτός των δομών του Υπουργείου είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα, καθώς αποκόπτει τις προοπτικές ένταξής τους στη χώρα.
  • τη σταδιακή μεταμόρφωση των δομών υποδοχής της χώρας σε κλειστά (νησιά) και ελεγχόμενα κέντρα (ενδοχώρα), με την παράλληλη αύξηση των χώρων κράτησης, που υποδεικνύει την πρόθεση οπισθοδρόμησης σε ένα καθεστώς γενικευμένης κράτησης και απομόνωσης ή «γκετοποίησης» των αιτούντων διεθνή προστασία.

 

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου, στις 12:00, σας προσκαλούμε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που θα μεταδοθεί μέσω του facebook : https://fb.me/e/1yTuN4tY0 , όπου θα συζητήσουμε αυτές τις εξελίξεις και τη σημασία τους για τα δικαιώματα των προσφύγων και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

 

Λίστα συμμετεχόντων/ουσών:

A.B και H.C, προσφύγισσες που επηρεάζονται άμεσα από την πρόσφατη Απόφαση

Catherine Woollard, Γενική Γραμματέας, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE)

Karl Kopp, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, PRO ASYL

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Μέλος ΔΣ, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Γιονούς Μουχαμαντί, Διευθυντής, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

Μαριάννα Τζεφεράκου, Δικηγόρος, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

Θα συντονίζει η Δάφνη Τόλη, δημοσιογράφος

 

*Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Αγγλικά

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  • Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
  • Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
  • Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο

Μέλος

Newsletter