Συνέντευξη Τύπου: Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση. Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου.

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2024

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση: Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του Κράτους Δικαίου

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ώρα 12.00, ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, Αθήνα)

 

Οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United σας καλούμε σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 12.00 στον ΔΣΑ – Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60, Αθήνα).

Η προάσπιση και ενίσχυση του Κράτους Δικαίου παραμένει άμεση προτεραιότητα της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών, ενόψει της συνεχιζόμενης υποχώρησης των θεσμών της χώρας. Οι διοργανώτριες οργανώσεις καταθέσαμε την κοινή μας έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα το 2023, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου των εθνικών συστημάτων που διεξάγει η Επιτροπή μέσω της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου. Στη Συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσουμε αυτήν τη συνεισφορά, η οποία καταγράφει χρόνιες πλημμέλειες αλλά και νέες απειλές για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Εντοπίζουμε πέντε οριζόντια ζητήματα με αντίκτυπο στις διαφορετικές πτυχές του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα:

  • Παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Predator κατά υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων στόχων,
  • Παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών όπως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ιδίως μέσω αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της σύνθεσης της Αρχής, εκφοβισμού των μελών της και κλήση τους ως υπόπτων σε ποινικές διαδικασίες,
  • Αναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων που ζητούν άσυλο στη χώρα υπό τη μορφή επαναπροωθήσεων, με συνέχιση της ευθείας παράβασης διαταγών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους σε κίνδυνο και για την πρόσβασή τους σε διαδικασίες ασύλου,
  • Ολίσθηση της ελευθερίας του Τύπου, με κατάταξη της χώρας στην τελευταία θέση της ΕΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω των απειλών και επιθέσεων, των παρακολουθήσεων και των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) κατά δημοσιογράφων,
  • Αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ιδίως κατά μειονοτήτων, σε συνδυασμό με την ευρύτερη αντίληψη περί ατιμωρησίας των σωμάτων ασφαλείας και την έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης.

 

Οι ομιλητές/-ριες στη Συνέντευξη Τύπου θα παρουσιάσουν, με τις παρεμβάσεις τους, τα παραπάνω ζητήματα, και συγκεκριμένα:

  • Στέφανος Λουκόπουλος, Διευθυντής Vouliwatch, «Καλή νομοθέτηση-διαφάνεια»
  • Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Reporters United, «Ελευθερία του τύπου και υποκλοπές»
  • Έλλη Κριωνά-Σαράντη, δικηγόρος, HIAS Ελλάδος, «Αποτελεσματικότητα δικαιοσύνης (αστυνομία, pushbacks, ποινικοποίηση)»

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει η Μαρία Λούκα, Σεναριογράφος – Δημοσιογράφος (News247). Θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτριος Βερβεσός.

Στη Συνέντευξη Τύπου θα δοθούν στη δημοσιότητα η έκθεση που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η περίληψη των κυριότερων σημείων της.

Η Συνέντευξη Τύπου θα διεξαχθεί στα ελληνικά.

 

Η Έκθεσή μας επισημαίνει περαιτέρω παραβιάσεις των αρχών του Κράτους Δικαίου και των υποχρεώσεων που επιβάλλει το διεθνές, το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο. Στόχος της συνεισφοράς μας είναι να υποστηρίξουμε τη διαδικασία ελέγχου του Κράτους Δικαίου με την υποβολή αξιόπιστων και επίκαιρων πληροφοριών και να αιτηθούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διατύπωση συστάσεων προς την Ελλάδα για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμμόρφωση της χώρας με τις θεμελιώδεις αρχές και νομικές υποχρεώσεις του δικαίου της ΕΕ.

Μέλος

Newsletter