Στη Βουλή θα φέρει ο ΣΥΝ νομοσχέδιο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας

Ο Συνασπισμός προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας που έχει προτείνει η Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα υποστηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, όπως ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης την Τρίτη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ταυτίζεται όλη η εκκλησία με τις ακραίες θέσεις που εκφράζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος και οι δυνάμεις οι οποίες συμπλέουν μαζί του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν ιεράρχες και μια μερίδα του κλήρου, που θέλει μια εξυγίανση της εκκλησίας, θέλει την εκκλησία σ? έναν κοινωνικό ρόλο, σε ένα ρόλο άμεσης επαφής με τον πιστό και όχι σε έναν κοσμικό ρόλο ο οποίος ξεφεύγει από το ρόλο της εκκλησίας και έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα».

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης, δήλωσε ότι πεποίθηση όλων είναι ότι ήρθε πλέον η στιγμή να απαλλαγούμε από αυτές τις αναχρονιστικές διατάξεις που ρυθμίζουν το καθεστώς σχέσεων κράτους – εκκλησίας στην Ελλάδα.

Υπ’ αυτήν, την έννοια, πρόσθεσε, είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία του Συνασπισμού να καταθέσει το νομοσχέδιο και η αναφορά του και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αλλαγή των ζητημάτων που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των ανθρώπων.

 

σχέσεις κράτους-εκκλησίας

Μέλος

Newsletter