Πρόσκληση των μελών σε συνάντηση με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ»  Τρίτη 18 Ιουλίου, 17.30

Αγαπητά μέλη της ΕλΕΔΑ,

Το ΔΣ, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση των μελών της Ένωσης, έχει αποφασίσει τη συγκρότηση θεματικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και αυτή για τα «Δικαιώματα στην Ψηφιακή Εποχή». Προγραμματίζουμε μια πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας την Τρίτη, 18 Ιουλίου στις 17.30 το απόγευμα, στα γραφεία μας, Βαλτετσίου 16, 1ος όροφος, προκειμένου να κάνουμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις προτεραιότητες που μπορεί να θέσει η ομάδα και τους τρόπους ανάδειξης των σχετικών θεμάτων.
Παρακαλούμε, όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθεί την ομάδα να το δηλώσει στέλνοντας e-mail στην Έλενα Βάγγερ, project.hlhr@gmail.com και το Γιάννη Ιωαννίδη, izakros@gmail.com. Μια πρώτη καταγραφή των πιθανόν θεματικών θα βρείτε αμέσως παρακάτω :

– Δικαίωμα στην ενημέρωση / πληροφόρηση, συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας, πολιτικά δικαιώματα και μηχανές αναζήτησης / social media. Πολιτικές των εταιρειών SM, GOOGLE, YAHOO, ελευθερία έκφρασης και fake news

– Λογοδοσία των social media, αιτιολόγηση αποκλεισμών, όρια επιτρεπτού-απαγορευμένου, ανώνυμες καταγγελίες, πνευματικά δικαιώματα και ψηφιακή διακίνηση καλλιτεχνικού έργου, προστασία της ιδιωτικής ζωής και της αλληλογραφίας

– Ελευθερία της έκφρασης, hate speech online και διαδικτυακή ανωνυμία. Η προβληματική της καταπολέμησης του “εξτρεμισμού” στο διαδίκτυο, σε συνδυασμό και με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ανωνυμία στο διαδίκτυο και εκφοβισμός / bulling 

– Ελεύθερη διάχυση της πληροφορίας στην κοινωνία της πληροφόρησης – δίκαιη ισορροπία μεταξύ προστασίας προσωπικών δεδομένων και (υπέρτερου) ή δικαιολογημένου δημοσίου συμφέροντος. Έννομη προστασία που απολαμβάνουν πολίτες σε σχέση με τα δημόσια πρόσωπα.

– Βασική σκιαγράφηση περιπτώσεων και προβληματικής της δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων από την Αστυνομία (και όχι μόνο στη σελίδα της Αστυνομίας) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε ποιες περιπτώσεις, πότε και σε κάθε περίπτωση να εξεταστεί η προσφορότητα της πρακτικής ιδίως για ανθρώπους που έχουν ήδη εντοπιστεί και συλληφθεί.

– Προσωπικά δεδομένα και ιατρικό απόρρητο. Τι έχει μεσολαβήσει από την υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών.

– Νέος γενικός κανονισμός GDPR με έμφαση στις κυριότερες αλλαγές που επιφέρει

– Δικαίωμα στη λήθη

– Προσωπικά δεδομένα και ταυτότητα φύλου. Οι διαδικασίες και οι προκλήσεις στο νομοσχέδιο της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. 

– Δικαιώματα αναπήρων (τυφλών) σε σχέση με τις συναλλαγές τους στο διαδίκτυο και τις τραπεζικές τους συναλλαγές.
 

Για το ΔΣ,
Γιάννης Ιωαννίδης
 

Μέλος

Newsletter