ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου – 12.00 

ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Πέντε μήνες μετά την ανάκληση της εγκυκλίου σχετικά με την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους με έγγραφο του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και δύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4369/2019 Περί Διεθνούς Προστασίας, τα διοικητικά εμπόδια στην αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αιτούντες διεθνή προστασία και τους αλλοδαπούς, ιδίως ανηλίκους (συνοδευόμενους ή ασυνόδευτους) παραμένουν.

Προβλήματα στη χορήγηση ΑΜΚΑ και στην πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες για τους αιτούντες διεθνή προστασία προϋπήρχαν, ωστόσο, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές η πρόσβαση στην υγεία των αιτούντων διεθνή προστασία είναι πρακτικά ανέφικτη. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτούντες άσυλο και τα ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με το άρθρο 33 ν. 4368/2016 και την ΚΥΑ Α3γ/25132/4.4.2016 (ΦΕΚ Β 908), περιλαμβάνονται στους δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης.

Ο Νόμος 4369/2019 προβλέπει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Η διάταξη αυτή βρίσκεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από την 01-11-2019. Ωστόσο, απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ από 5 συναρμόδια υπουργεία, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί.

Η παρούσα κατάσταση χρήζει άμεσης επίλυσης και εκθέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ελλείψεις του συστήματος υποδοχής τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στα νησιά του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης στην υγεία των αιτούντων διεθνή προστασία αποτελεί υποχρέωση των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Οι υπογράφουσες οργανώσεις δηλώνουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων παιδιών από τις υπηρεσίες υγείας και καλούμε σε κοινή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 19/12 στις 12.00 στην αίθουσα του 3ου ορόφου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ακαδημίας 20), με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την ισχύουσα κατάσταση και τις επιπτώσεις που έχει η άρνηση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

 

Θα τοποθετηθούν οι:

·         Γιώργος Καραγιάννης – Επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο

·         Ειρήνη Γαϊτάνου – Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

·         Λευτέρης Παπαγιαννάκης – Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

·         Σπύρος Κουλοχέρης – Επικεφαλής της Νομικής Έρευνας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

 

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.

 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

 

Μέλος

Newsletter