Ποινικές υποθέσεις στα μέσα ενημέρωσης: Υπάρχουν κανόνες;

O καταιγισμός αποκαλύψεων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η σχετική δημοσιότητα αναδεικνύουν ένα ζωτικό κενό, πέρα από το ζήτημα της απόδοσης δικαιοσύνης, που αφορά την προστασία όλων των εμπλεκόμενων στην ποινική διαδικασία.

Τόσο οι κατηγορούμενοι, όσο και τα θύματα, εκτίθενται σε μια δημόσια σφαίρα που φαίνεται να λειτουργεί σα να μην υπάρχουν κανόνες.
Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι δικαστικές εξελίξεις από τα ΜΜΕ, με αναπαραγωγή ολόκληρων δικογραφιών στο στάδιο της προδικασίας, αγνοώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, οδηγεί συχνά είτε στην παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας είτε στον κοινωνικό στιγματισμό των θυμάτων, ακόμα και των μαρτύρων. Ο εθισμός του «κοινού», τηλεθεατών και αναγνωστών, στη δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και στις τηλεδίκες, το μετατρέπει σε μια κοινωνία, όπου, αντί της ενημέρωσης και του προβληματισμού επικρατούν αχαλίνωτα τα συναισθήματα, ιδίως του μίσους ή του οίκτου. Τέλος από τη σύγχυση που δημιουργείται κινδυνεύει και η προοπτική να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις οι καταγγελίες περιστατικών έμφυλης βίας, το ελληνικό #MeToo.
Θέτοντας τα ζητήματα αυτά σε δημόσιο προβληματισμό, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 18:00.
 
Στη συζήτηση συμμετέχουν:
Άννα Ζαΐρη, Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Γιάννης Παντελάκης, Δημοσιογράφος, πρ. πρόεδρος ΔΣ Αθήνα 9.84
Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος, πρ. πρόεδρος της ΕλΕΔΑ
Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας
 
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΕλΕΔΑ Γιάννης Φ. Ιωαννίδης.
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Facebook σελίδα και το Youtube κανάλι της ΕλΕΔΑ.

Μέλος

Newsletter