FIDH: Ανοιχτή επιστολή προς την ΕΕ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων & του διεθνούς δικαίου στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (EλΕΔΑ) εκφράζει την αποστροφή της για τα εγκλήματα που τελούνται τις τελευταίες ημέρες στην Παλαιστίνη, η οποία έχει καταστεί τόπος ενός ασύμμετρου πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού.

 
Είναι αυτονόητη η απερίφραστη καταδίκη της φρικώδους βίας από ενόπλους της Χαμάς σε βάρος άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ, ακόμη και ανηλίκων παιδιών. Δυστυχώς, δεν φαίνεται εξίσου αυτονόητη η καταδίκη του παράνομου αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του οποίου αυτή τη στιγμή, δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα, και του τελεσίγραφου θανάτου για άμεση εκκένωση του βόρειου τομέα και μετακίνηση 1,1 εκατ. αμάχων, μεταξύ αυτών και δεκάδων χιλιάδων παιδιών, στον νότο, χωρίς μέσα μεταφοράς και εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
 
Αντίθετα, ολόκληρη η Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, τελεί υπό τον συνεχή ανηλεή βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων με τραγικό καθημερινό απολογισμό ολοένα και περισσότερες εκατόμβες νεκρών, στην πλειοψηφία τους αμάχων. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν τα τραγικά θύματα του χτυπήματος στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι. Tέτοιες πρακτικές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και μετατρέπουν τη Γάζα σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Κάποιοι και από τις δύο πλευρές επιμένουν να πιστεύουν ότι το ένα κακό είναι αναγκαίο για να αποτραπεί το άλλο. Αυτή ακριβώς είναι η λογική που υποκινεί τον ατέρμονα κύκλο της βίας. Αυτή ακριβώς είναι η λογική που η ΕλΕΔΑ καταδικάζει.
 
Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Fédération Internationale des Droits de l’Homme – FIDH), της οποίας η ΕλΕΔΑ αποτελεί μέλος, προς τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα να παρέμβουν υπέρ της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
 

Μέλος

Newsletter