Ο εθνικισμός παραβιάζει τα δικαιώματα

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε την 9η Σεπτεμβρίου 2004 την ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα επεισόδια που καταγράφηκαν σε βάρος αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα μετά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι των εθνικών ομάδων της 4ης Σεπτεμβρίου 2004 δείχνουν με θλιβερή ενάργεια ότι το κλίμα της εθνικής ανάτασης που αυθόρμητα αναπτύχθηκε αλλά και τεχνηέντως καλλιεργήθηκε στο πλαίσιο διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων δεν αρκεί για να περάσουν στη λήθη οι πιο πρωτόγονες και ακατέργαστες εκφράσεις του ελληνικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού. Η εκδήλωση των συμπεριφορών αυτών οδήγησε ακόμη και σε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, πέρα από άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων (καταστροφές περιουσιών, σωματικές βλάβες, προπηλακισμούς, κτλ).

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι ότι παράλληλα με την εμφάνιση ακροδεξιών ρατσιστικών ομαδώσεων που ανοιχτά υποδαυλίζουν το εθνικό μίσος και τον ρατσισμό καταφέρνοντας να δώσουν τον τόνο σε αυτές τις εκδηλώσεις, το φάσμα των συμπεριφορών της ντροπής ιδιαιτέρως σε βάρος των αλβανών βρίσκει συμπαγή ερείσματα σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα στην Ελλάδα υπό την ανοχή της αστυνομίας. Δεν είναι δυστυχώς μόνο «κάποιοι ακραίοι», όπως ίσως θα προτιμούσαμε να νομίζουμε (και όπως, ατυχώς, μας διαβεβαιώνουν με επίσημο τρόπο οι κατά τόπους αρχές), αλλά πολλοί περισσότεροι, διόλου «ακραίοι», κατά τις τρέχουσες ταξινομήσεις.

Και όμως, για πολύ καιρό τέτοιου είδους συμπεριφορές είτε συγχωρούνταν, είτε εξωραΐζονταν, είτε απλώς αποσιωπούνταν, διότι χαλούν την εικόνα που η σύγχρονη Ελλάδα θέλει να καταγράψει διεθνώς για τον εαυτό της. Ξεχάσαμε κιόλας εκείνο το «δεν θα γίνεις έλληνας ποτέ…», ή μήπως είναι άσχετο με τις τωρινές αθλιότητες;

Το πρόβλημα λοιπόν είναι εκρηκτικά παρόν και το κράτος δεν έχει περιθώρια να προσποιείται ότι λύθηκε ή ότι δεν υπάρχει. Για κάτι περισσότερο από 10 χρόνια, η ελληνική πολιτεία -προκλητικά απούσα- άφησε τους αγοραίους μηχανισμούς αχαλίνωτους για να εξασφαλίσουν τον φθηνότερο όσο και επισφαλέστερο τρόπο ένταξης των αλβανών μεταναστών στον ελληνικό καταμερισμό εργασίας, ενώ εγκατέλειψε το σχολείο στον εθνοκεντρικό του μεσαίωνα. Όλα όμως έχουν το κόστος τους. Aυτό το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό κόστος καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε ως πολιτική κοινότητα στην οποία περιλαμβάνονται και οι αλβανοί μετανάστες: η κάθε ομάδα φέροντας τις ευθύνες που αντιστοιχούν στη νομή εξουσίας που της αναλογεί.

Ο πρόεδρος ο γενικός γραμματέας
Δημήτρης Χριστόπουλος Γιάννης Κτιστάκις

 

ρατσισμός, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter