Νέα κυκλοφορία συλλογικού τόμου από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Όλα μπορούν να λεχθούν» ή υπάρχουν εκείνα που «δεν λέγονται»;
Επιμέλεια Δημήτρης Χριστόπουλος

Τελικά όλα μπορούν να λεχθούν; Ή υπάρχουν και αυτά που δεν λέγονται; Πώς ρυθμίζονται τελικά τα μη-λεγόμενα; Νοείται γενικευμένο δικαίωμα στη μη προσβολή; Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ακόμα πιο καίρια μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, επιχειρούν να δώσουν άνθρωποι του πνεύματος σε αυτό τον συλλογικό τόμο.

Στο βιβλίο συναντώνται 22 έλληνες διανοούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μέλη της Ένωσης, οι οποίοι καταθέτουν τις σκέψεις τους για την επίθεση στο Παρίσι: Νίκος Αλιβιζάτος, ‘Ακης Γαβριηλίδης, Έφη Γαζή, Στέφανος Δημητρίου, Δημήτρης Δημούλης, Θάλεια Δραγώνα, Γιάννης Ζιώγας, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Καραβοκύρης, Κωστής Καρπόζηλος, Κωστής Κορνέτης, Βαγγέλης Μάλλιος, Μαργαρίτα Μαρκοβίτη, Νίκος Μουζέλης, Αλέξης Οικονομίδης, Δημοσθένης Παπαδάτος- Αναγνωστόπουλος, Κωστής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πετσίνη, Βίκη Σκούμπη, Ανδρέας Τάκης, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, και ο Δημήτρης Χριστόπουλος που είχε την ιδέα της έκδοσης και την επιμελήθηκε.

Το βιβλίο δεν προορίζεται για ειδικό κοινό, ούτε οι θέσεις που εκφράζουν οι συγγραφείς συγκλίνουν απαραιτήτως. Αντιθέτως, είναι πολλά αυτά που κάνουν τις επιμέρους συμβολές να αποκλίνουν και αυτό κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την προβληματική τους. Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του καθηγητή Σταύρου Κωνσταντακόπουλου που πέθανε αδόκητα στις 26 Φεβρουαρίου 2015, προτού προλάβει να αφήσει το τελευταίο του κείμενο σε αυτόν τον τόμο.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το 2005, σε πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους και εκκλησίας είχε περιλάβει διάταξη για την κατάργηση του αδικήματος της βλασφημίας από τον Ποινικό Κώδικα. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης από το 2003 ως το 2011 και είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Μέλος

Newsletter