Μηνυτήρια αναφορά για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο

Με αφορμή τις συντεταγμένες και επαναλαμβανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γκορυτσά Ασπροπύργου κατατέθηκε τον Ιούνιο 2017 μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου . Οι ρατσιστικές αυτές επιθέσεις αποτέλεσαν πράξεις ακραίας, δολοφονικής βίας από ομάδα δραστών με σταθερό modus operandi. Θύματα υπήρξαν κυρίως Πακιστανοί εργάτες γης, καθώς και οι Έλληνες εργοδότες τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τοπικό αστυνομικό τμήμα είχε επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ανεπίτρεπτη ανοχή στα φαινόμενα οργανωμένης ρατσιστικής βίας, δεδομένου ότι τα θύματα είχαν ήδη αναγνωρίσει τους δράστες των επιθέσεων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή), Πέτρος Κωνσταντίνου, η πολιτική επιστήμονας, Ελένη Τάκου και το μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Ηλιάδης.

Η μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις επιθέσεις, ενώ κατατέθηκε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες των αρχών και να διαλευκανθούν οι επιθέσεις ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Αίτημα των οργανώσεων είναι να υπάρξει συσχετισμός όλων των σχετικών μηνύσεων σε μία ενιαία υπόθεση και να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία και προτεραιότητα σε ένα εγκληματικό φαινόμενο που ευθέως απειλεί την κοινωνική συνοχή και τις δημοκρατικές μας ελευθερίες.

Φωτογραφία: raphaelstrada

ρατσισμός, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter