Μηνυτήρια αναφορά για τις επαναπροωθήσεις στην περιοχή του Έβρου

Την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2017, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έλαβε πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια άτυπων επαναπροωθήσεων  από την Ελλάδα στην Τουρκία ατόμων που ενδεχομένως δικαιούνταν διεθνούς προστασίας. Η ΕλΕΔΑ δημοσιοποίησε επώνυμες καταγγελίες σχετικά με τις άτυπες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας, απαιτώντας την άμεση διερεύνηση των περιστατικών και απαντήσεις για την τακτική που ακολουθείται στα σύνορα από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Η επαναπροώθηση προς τις τουρκικές αρχές, ανθρώπων που κινδυνεύουν με βαρύτατες παραβιάσεις των πλέον θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι συνέβη, παραβιάζει κατάφωρα το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο. Η άτυπη  και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η συστηματική όμως, όπως προκύπτει,  και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο. 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απεύθυνε αίτημα για τη διερεύνηση των περιστατικών προς την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ενημέρωσε το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάσισε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας τα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με τις ως άνω παραβιάσεις.

άσυλο, ατομικά δικαιώματα, Επαναπροωθήσεις

Μέλος

Newsletter