Μαύρη σελίδα για τo κράτος δικαίου η σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού

Του Λευτέρη Παπαγιαννάκη*

Η σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού θα είναι μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας.Η κυβέρνηση με μια απολύτως αυθαίρετη ενέργεια κατάφερε ένα καταστροφικό χτύπημα στο νομικό οικοδόμημα της χώρας.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω την μια ή την άλλη σχετική θεωρία. O καθένας μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο «τον συλλάβαμε για την δική του ασφάλεια» και το «έχει γίνει συμφωνία με την Τουρκία και υποχωρήσαμε στις απαιτήσεις του Ερντογάν». 

Το ζήτημα είναι ότι από την πρώτη στιγμή, σε αυτό που είναι γνωστό ως υπόθεση των «8», η κυβέρνηση έχει μια πολύ αρνητική στάση, η οποία άλλαξε προς το χειρότερο μετά από την επίσκεψη του Ερντογάν.

Το αποκορύφωμα ήταν η αίτηση ακύρωσης κατά της θετικής απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου και η αίτηση αναστολής, η οποία εν τέλει έγινε δεκτή και διέκοψε την διαδικασία απονομής ασύλου έως και την 15η Φεβρουαρίου, όταν και θα εκδικαστεί η κύρια υπόθεση και φυσικά η εκ νέου σύλληψη στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι η κράτηση διατάσσεται  «καθόσον η ενεργοποίηση της προβλεπόμενης νόμιμης διαδικασίας κράτησης επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της προκύπτουσας σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας, ως το μόνο ενδεδειγμένο κατά τις περιστάσεις μέσο…. Εξάλλου και με αφορμή το πρόσωπό του προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι από άλλα πρόσωπα της αλλοδαπής, ομοϊδεάτες και μη, που επιβουλεύονται την ασφάλεια και ειρήνη της χώρας και των πολιτών της χάρη των δικών τους επιδιώξεων».

Αυτό που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι ο Τούρκος αξιωματικός παραμένει αιτών ασύλου και δεν μπορεί να συλληφθεί από την στιγμή που δεν υπάρχουν ποινικές εκκρεμότητες. 

Ήδη, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε αίτηση ακύρωσης του ασύλου αποτελεί σοβαρότατο πολιτικό ατόπημα.

Η σύλληψη μετά την καλά οργανωμένη επιχείρηση, η οποία στήθηκε από το κράτος πρέπει να μας ανησυχεί για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

 

*ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι αντιδήμαρχος μεταναστών και προσφύγων του Δ. Αθηναίων, Πρόεδρος του ΣΕΜ, και μέλος ΔΣ  της ΕλΕΔΑ

 

Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο http://www.insider.gr/ στις 9/1/2018 – το σχετικό link  εδώ

Μέλος

Newsletter