Κρυφά videos ή το Σύνταγμα μέσα από την κλειδαρότρυπα

Η πολιτική  επικαιρότητα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ανέδειξε και πάλι τη λογική της κλειδαρότρυπας ως κυρίαρχου προϊόντος του τρέχοντος πολιτικού και τηλεοπτικού λόγου.

Τα κρυφά videos φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών, ως αποδεικτικά στοιχεία εκβιασμών ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, πέραν της διολίσθησης της  εμμάρτυρης διαδικασίας σε ερωτήσεις περί χορευτριών, τραγουδιστών και ερωτικών συντρόφων, εμφανίστηκαν να διχάζονται και τελικά να υποκύπτουν στον πειρασμό της αποδοχής και παρακολούθησης κρυφών βιντεοσκοπήσεων, προς εξυπηρέτηση του υπέρτατου σκοπού, της «αποκάλυψης της αλήθειας».

Παράλληλα, από τηλεοπτικών παραθύρων, εγκαλείται όποιος δεν αποδέχεται την κρυφή  βιντεοσκόπηση και τη λογική της, τη μετατροπή όλων σε αυτοσχέδιους ντετέκτιβ και της πολιτικής κοινωνίας σε κοινωνία της κλειδαρότρυπας.

Ακραία έκφραση του φαινομένου αυτού, η προ έτους δημοσίευση φωτογραφιών σε εφημερίδα που διαπόμπευαν τον πρώην Γ.Γ. ΥΠΠΟ  και τη σύντροφό του, δημοσίευση για την οποία η Ένωση είχε αντιδράσει με δελτίο τύπου, διερωτώμενη για τις αρμοδιότητες των εισαγγελικών αρχών. Πράγματι ασκήθηκε δίωξη κατά των υπευθύνων της έκδοσης, που ζήτησαν και πέτυχαν,  εν αγαστή συμπνοία, ήδη δύο αναβολές της συζήτησης της σχετικής δίκης, με ανομολόγητη επιδίωξη την παραγραφή του αξιοποίνου.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουμε φτάσει στον παραλογισμό, η κρυφή παρακολούθηση να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως αυτονόητη και κανονική. Έτσι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγκάζεται να δηλώσει ότι πάντως δεν προτίθεται να αλλάξει το νόμο και να άρει την απαγόρευση χρήσης στην ποινική δίκη των παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων. 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί κάθε φορέα πολιτικής εξουσίας αλλά και τους σκεπτόμενους πολίτες  να αντισταθούν στην  κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας με τη χρήση κρυφών μέσων παρακολούθησης, και εν τέλει στην κρυφή γοητεία της παραβίασης των εγγυήσεων του Συντάγματος. 

 

φωτογραφία: Craig Cloutier

 

ατομικά δικαιώματα

Μέλος

Newsletter