ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 6 ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Kοινή δήλωση και λεπτομερή αναφορά απέστειλαν 6 Οργανώσεις στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών σχετικά με τις επαναπροωθήσεις.

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021: Στη δήλωση που απεστάλη στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ την 1η Φεβρουαρίου 2021 οι υπογράφουσες οργανώσεις ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, HIAS ΕΛΛΑΔΟΣ, HumanRights360, REFUGEE SUPPORT AEGEAN, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με το φαινόμενο που αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό από τον Μάρτιο του 2020 και συνιστά άμεση παραβίαση του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η αναλυτική έκθεση με μαρτυρίες, αναφορές περιστατικών και υπομνήματα σε Ελληνικά και διεθνή όργανα από το 2017 έως και το 2020 δίνει μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις οι οποίες συνίστανται σε παράνομες επιστροφές χωρίς σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες, με τη μη καταχώριση των συλληφθέντων, την άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου και την αυθαίρετη απαγωγή, κράτηση και ομαδική απέλαση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και ενίοτε εντοπίζονται σε ελέγχους στην ενδοχώρα, ενώ συχνά καταγγέλλονται αφαιρέσεις ή/και ζημιές προσωπικών αντικειμένων, καθώς και ψυχολογική ή/και σωματική βία. Τα σύνορα στον Έβρο αποτελούν πεδίο όπου μεταφέρονται αιτούντες διεθνή προστασία από την ενδοχώρα και βιαίως επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Οι αποτροπές και οι επαναπροωθήσεις επίσης νεοεισερχόμενων στην περιοχή του Έβρου αποτελεί μια πραγματικότητα που καταγράφεται από διάφορες οργανώσεις.

Από το Μάρτιο δε του 2020 είναι συνεχείς οι αναφορές και καταγγελίες για πρακτικές αποτροπής στη θάλασσα, αλλά ακόμη και για αυθαίρετες επαναπροωθήσεις προσώπων, τα οποία αφού έχουν αποβιβασθεί στις Ελληνικές ακτές βρίσκονται στη συνέχεια αβοήθητα μέσα σε σχεδίες, πλησίον των Τουρκικών ακτών, κατά απόλυτη διακινδύνευση ακόμη και της ίδιας τους της ζωής.

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν διεξήγαγε ποτέ αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τους πολυάριθμους ισχυρισμούς, εκθέσεις, μαρτυρίες και ποινικές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ούτε στο επίπεδο του δικαστικού συστήματος ούτε στο επίπεδο Ανεξάρτητων Αρχών ή μηχανισμών. Οι καταγγελίες αφορούν πλέον πρακτικές που θέτουν σε διακινδύνευση ακόμη και ανθρώπινες ζωές, πέρα από το απάνθρωπο της μεταχείρισης προσώπων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
HIAS ΕΛΛΑΔΟΣ
HumanRights360
REFUGEE SUPPORT AEGEAN

 

(Φωτογραφία: Εφημερίδα των Συντακτών)

Μέλος

Newsletter