Καταγγελία για την κακομεταχείριση μεταναστών από την Αστυνομία

Το πρωί της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2008 έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στο πίσω μέρος του κτιρίου όπου κάθε Κυριακή τις πρώτες πρωινές ώρες μαζεύεται πλήθος μεταναστών προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία κατά των συγκεντρωμένων. Ο επακόλουθος τραυματισμός 15 μεταναστών, καθώς και οι αδιευκρίνιστες συνθήκες του θανάτου ενός στον ίδιο χώρο λίγη ώρα μετά το περιστατικό πρέπει να τύχουν πλήρους δικαστικής έρευνας.

Είναι γνωστό ότι η μεθόδευση που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές ως προς τη διαδικασία υποβολής αίτησης για πολιτικό άσυλο, αποτελεί από μόνη της κακομεταχείριση των αιτούντων σε ότι αφορά τον τρόπο, τον τόπο και τη διαδικασία υποβολής της. Η χρήση βίας από τα αστυνομικά όργανα η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση απλώς επεκτάθηκε περισσότερο από το σύνηθες, απέδωσε τα πιο πάνω αποτελέσματα ως παράπλευρη απώλεια της μεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους. 

Η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου καταδικάζει την πρακτική της βίας που ασκεί η ελληνική αστυνομία στους μετανάστες και ζητά τη ριζική αλλαγή της διαδικασίας για την υποβολή αίτησης πολιτικού ασύλου έτσι ώστε να τηρούνται οι ελάχιστες εγγυήσεις για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια των αιτούντων.

Η Ένωση επισημαίνει ταυτόχρονα ότι ανάλογη μεταχείριση επιφυλάσσεται στην οδό Πέτρου Ράλλη και για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επιθυμούν να δηλώσουν διαμονή και να λάβουν σχετική άδεια, αποθαρρύνοντας μεγάλο μέρος των τελευταίων από το να δηλώσουν διαμονή στη χώρα στερούμενοι τα δικαιώματά τους, όπως του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.

Τέλος, η κακομεταχείριση των μεταναστών από την αστυνομία στη χώρα μας σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται και από την απολύτως παράνομη και ταπεινωτική πρακτική της αστυνομίας να πραγματοποιεί χωρίς εισαγγελική εντολή ελέγχους στοιχείων στους τόπους κατοικίας των μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν μέλη μεταναστευτικών συλλόγων, δημιουργώντας προβλήματα και εντάσεις στο κοινωνικό τους περιβάλλον στο οποίο υποτίθεται ότι η πολιτεία επιθυμεί την ισότιμή τους ένταξη. 

Για μια ακόμη φορά εκδηλώνεται με βίαιο τρόπο η άρνηση της ελληνικής διοίκησης να ενθαρρύνει την ισότιμη κοινωνική και πολιτική συμμετοχή κάθε αλλοδαπού, ακόμα και ευρωπαίου πολίτη, στην ελληνική κοινωνία.

 

αστυνομική βία, αυθαιρεσία, μετανάστευση

Μέλος

Newsletter