«Κατάπτυστη» είναι η λογοκρισία

Η πολιτική απόφαση για την αποκαθήλωση του ζωγραφικού πίνακα “Asperges me” του καλλιτέχνη Thierry de Cordier από την έκθεση Outlook φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για τους θιασώτες της λογοκρισίας και των κατασταλτικών μέτρων. Ενάμισι χρόνο μετά, και παρόλο το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του (30.3.2004) έχει ήδη τονίσει ότι η απομάκρυνση του πίνακα προσέβαλε την ελευθερία της τέχνης, παραπέμπεται στο εδώλιο του Α’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης. Και τούτο διότι εισήγαγε, κατείχε και εμφάνισε στη δημοσιότητα «άσεμνο» και «κατάπτυστο» – όπως επί λέξει αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα – πίνακα ζωγραφικής, «ο οποίος, σύμφωνα με το κοινό αίσθημα, προσβάλλει την αιδώ καίτοι ήταν δήθεν έργο τέχνης καθ’ ότι δεν άνηκε στην πολιτιστική δημιουργία της ανθρωπότητας και δεν συμβάλλει στην προώθηση της ανθρώπινης γνώσης και ευπρέπειας με το περιεχόμενό του».

Οι ενέργειες αυτές (πολιτική απόφαση απομάκρυνσης και κλητήριο θέσπισμα) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την συνταγματική υποχρέωση του κράτους για «ανάπτυξη και προαγωγή» της τέχνης. Επίσης, υπενθυμίζουν με τον χειρότερο τρόπο ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι αντιλήψεις της κρατικής εξουσίας συνεχίζουν να ταυτίζονται με αυτές τις ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας. Και ότι αυτές, με τη σειρά τους, εξακολουθούν να προσδιορίζουν εξουσιαστικά τι «αξίζει» να ονομάζεται τέχνη.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί ότι ακόμη και η αυτονόητη αθώωση του κατηγορουμένου από το δικαστήριο δεν θα αναιρέσει το γεγονός ότι το πρόβλημα της λογοκρισίας παραμένει, δυστυχώς, ανοικτό.

 

Για το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης,

Ο πρόεδρος
Δημήτρης Χριστόπουλος

Ο γενικός γραμματέας
Γιάννης Κτιστάκις

 

ατομικά δικαιώματα, δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter