Κακά νέα για την ελευθερία της γνώμης οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού

Κατάπληξη και ανησυχία μας προκάλεσαν οι αποφάσεις, με τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού στέρησε αιφνιδιαστικά μέσα στον Αύγουστο το ιστορικό σωματείο των Ελλήνων αρχαιολόγων από την έδρα, που το ίδιο το Υπουργείο του έχει παραχωρήσει εδώ και δεκαετίες.

Αποτελεί κοινή γνώση ότι το εν λόγω σωματείο εργαζομένων του Υπουργείου τελεί σε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση με την Υπουργό και την Κυβέρνηση. Από μόνο του το γεγονός αυτό θα έπρεπε να καθιστά κάθε απόφαση που θα λάμβανε το Υπουργείο σε βάρος του ιστορικού σωματείου κατ’ αρχήν ύποπτη κατάχρησης εξουσίας. Και η Υπουργός δεν καταβάλει ούτε τη στοιχειώδη προσπάθεια, ώστε η υποψία να μην καταστεί βεβαιότητα, καθώς η υπουργική απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του ακινήτου βασίζεται σε έωλη αιτιολογία, η οποία εν πολλοίς συνίσταται στην αόριστη επίκληση «λόγων δημοσίου συμφέροντος» καθώς και στην αμφισβήτηση της -αδιαμφισβήτητης- συνδικαλιστικής φύσης του σωματείου.
Αυτό που καταπλήσσει, όμως, είναι ότι η Υπουργός Πολιτισμού, απροκάλυπτα, επικαλείται ως αιτιολογία της «έξωσης» και το γεγονός ότι η χρήση του ακινήτου παραχωρήθηκε σε τρίτα πρόσωπα και εντός αυτού έλαβε χώρα εκδήλωση που αφορά το ναυάγιο στην Πύλο και την απώλεια 650 ανθρώπων, ένα «πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, και επί του οποίου η εκδήλωση λάμβανε συγκεκριμένη θέση», όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση. Φαίνεται πως το Υπουργείο αγνοεί ή εσκεμμένα παραβλέπει, ότι εδώ και χρόνια σωρεία εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το σωματείο ή συνδιοργανώνονται από το σωματείο και τρίτους φορείς, λαμβάνουν χώρα στους χώρους του επίμαχου ακινήτου.
Από πότε στη δημοκρατία το περιεχόμενο μίας δημόσιας εκδήλωσης και το εάν αυτό αρέσει ή όχι στους εκάστοτε κρατούντες, είναι λόγος να τιμωρείται ο διοργανωτής της; Και μάλιστα όταν αυτός είναι ένα ιστορικό συνδικαλιστικό σωματείο με ισχυρή παρουσία στο δημόσιο λόγο; Οι αποφάσεις αυτές είναι δείγμα αυταρχισμού, αδιαφάνειας και καταχρηστικότητας, συνιστούν δεν ανεπίτρεπτο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και χονδροειδή λογοκρισία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Μέλος

Newsletter