Κάμερες και «λεγόμενοι» ανεξάρτητοι εισαγγελείς κατά του Συντάγματος

Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την χρήση βιντεοσκόπησης με κάμερες από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εξ αντικειμένου συμβάλλει στη συρρίκνωση του φιλελεύθερου χαρακτήρα της ελληνικής έννομης τάξης. Υπό το πρόσχημα ότι η χρήση κάμερας για τη βιντεοσκόπηση αυτόφωρων εγκλημάτων είναι θεμιτή, νομιμοποιείται η γενικευμένη χρήση της με απώτερο αποτέλεσμα όχι τόσο την παρεμπόδιση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αλλά την παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος στη συνάθροιση, γενικά. 

Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι γνωστό ότι τον τρόπο και τους όρους διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων κατά τις διαδηλώσεις, έχει ήδη ερμηνεύσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έχει και την αρμοδιότητα σύμφωνα με το Σύνταγμα ?την αποκλειστική αρμοδιότητα σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο- να θέσει όρους και προϋποθέσεις στην Αστυνομία για τη χρήση κάμερας στους δρόμους. Η Ένωση έρχεται στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίζει στην εισαγγελική αρχή αλλά και την εκτελεστική εξουσία της χώρας το γράμμα του 9Α Συντάγματος, το οποίο εδώ παρακάμπτεται με την επίκληση της εξιχνίασης ποινικών αδικημάτων. Ο «λεγόμενος» ανεξάρτητος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (κατά την ορολογία που ο ίδιος χρησιμοποίησε για την Αρχή) για ακόμη μια φορά απέδειξε πως η εργαλειοποίηση της ηγεσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης και ιδίως του Αρείου Πάγου σε πολιτικές σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας, ακόμη και ευκαιριακού τύπου, δεν είναι συγκυριακό γεγονός.

Σε μια πολιτειακή παράδοση όπου η κατάκτηση του συνταγματισμού είναι τόσο στενά συνυφασμένη με την ελευθερία του συνέρχεσθαι, η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συνιστά κάτι περισσότερο από ένα απλό νομικό ατόπημα. 

Το Δ.Σ. της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

ατομικά δικαιώματα, δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter