Θεσσαλονίκη: ετερόδοξες (;) αυταρχικές εκτροπές

Τις τελευταίες μέρες η Θεσσαλονίκη έγινε, για ακόμη μια φορά στην πρόσφατη ιστορία της, θέατρο ενεργειών περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης. Δυστυχώς, στην πόλη αρχίζει και παγιώνεται μια πρακτική βίαιων παρεμβάσεων «αγανακτισμένων πολιτών» οι οποίοι όταν κρίνουν πως μια πολιτική, επιστημονική ή άλλη θέση δεν τους αρέσει, θεωρούν κεκτημένο το δικαίωμά τους να παρεμβαίνουν με δυναμικό τρόπο ώστε να διακόπτουν τις σχετικές εκδηλώσεις προπηλακίζοντας τους συμμετέχοντες, ενίοτε δε ασκώντας και σωματική βία πάνω τους.

Σε αυτές τις εκστρατείες, δεν είναι αμέτοχες ευθυνών οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Εάν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δηλώνει με παρρησία πως θεωρεί “personae non gratae” τα μέλη του Ουρανίου Τόξου στην «πόλη του» τότε είναι αναμενόμενο – ίσως και προσδοκώμενο από αυτόν – ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να δείξουν με πράξεις την εναντίωσή τους στην ανεπιθύμητη αυτή επίσκεψη.  Εάν η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αρνείται, έστω και ρηματικά, να καταδικάσει τη συμπεριφορά των μελών της νεολαίας της σε πρόσφατη διάλεξη στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την επανάληψη και συστηματική υιοθέτηση τέτοιων ενεργειών και από το κόμμα της. Η διαπίστωση αυτή θλίβει ακόμη περισσότερο, καθώς τα κατεξοχήν θύματα τέτοιων συμπεριφορών στην Ελλάδα ανήκουν στην Αριστερά.

Το γεγονός είναι ότι, με τέτοιου είδους συμπεριφορές, στη Θεσσαλονίκη ο αυταρχισμός τείνει να γίνει κανόνας και η ανοχή η εξαίρεση. 

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα επαναλαμβανόμενα αυτά κρούσματα και θέτει ενώπιον των ευθυνών τους ηθικούς και τους φυσικούς τους αυτουργούς.

Για το διοικητικό συμβούλιο,

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Κτιστάκις

 

Μέλος

Newsletter