Η τροπολογία ρατσισμού και ατιμωρησίας

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πολλάκις επισημάνει ότι η έλλειψη έννομης προστασίας για τα θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων που δεν έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα πλήττει τις βασικές αρχές ενός κράτους δικαίου, καθώς αναιρεί τη συνταγματικά κατοχυρωμένη πρόσβαση σε έννομη προστασία και στέλνει μήνυμα ατιμωρησίας στις οργανωμένες ομάδες κρούσης. Ως εκ τούτου, η Ένωση είχε καλωσορίσει ως θετική την πρόβλεψη για παροχή άδειας διαμονής, βάσει ειδικής εισαγγελικής διάταξης, σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων, όπως προβλεπόταν από τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης.

Ωστόσο, με μία αιφνιδιαστική τροπολογία στον Κώδικα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, όχι απλά ακυρώνει την πρόβλεψη έννομης προστασίας για τα θύματα των ρατσιστικών εγκλημάτων, αλλά πάει ένα βήμα ακόμα πιο πίσω, μετατοπίζοντας το βάρος της απόδειξης στο ήδη πολλαπλά εκτεθειμένο θύμα της ρατσιστικής βίας. Τα θύματα ρατσιστικής βίας καθίστανται πλέον υπόλογα για την έλλειψη στοιχείων, δηλαδή για την αδυναμία –ή και απροθυμία- των διωκτικών αρχών να ερευνήσουν επαρκώς τα σε βάρος τους καταγγελλόμενα περιστατικά. Και μάλιστα, να τα ερευνήσουν οι διωκτικές αρχές οι οποίες είναι κοινός τόπος ότι χαρακτηρίζονται από φαινόμενα συγκάλυψης και κουλτούρα διάχυτης ατιμωρησίας.

Πρόκειται για μία κατ’ ουσίαν εκφοβιστική διάταξη που παραβιάζει τις βασικές αρχές ενός κράτους δικαίου και πλήττει την κοινωνική ασφάλεια όλων μας. Παρά  την έξαρση  βίαιων ρατσιστικών εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η υποχρέωση του κράτους να παρέχει έννομη προστασία σε κάθε πρόσωπο ανεξαρτήτως του καθεστώτος διαμονής του στη χώρα, δεν αφορά μόνο τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων των θυμάτων. Φαίνεται επίσης να μην αντιλαμβάνεται ότι τα αστυνομικά όργανα και τα σώματα ασφαλείας δεν μπορούν να δρουν χωρίς έλεγχο και λογοδοσία ούτε να εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου.. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί την Πολιτεία να δώσει επιτέλους ένα τέλος στην ατιμωρησία της  ρατσιστικής βίας αλλά και στην ατιμωρησία των οργάνων της τάξης, αποσύροντας άμεσα τη συγκεκριμένη τροπολογία.

 

ρατσισμός, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter