Η μεταχείριση των μεταναστών από το κράτος και τα ΜΜΕ

Η μεταχείριση την οποία συστηματικά τελευταίως επιφυλάσσουν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές στους δίχως χαρτιά μετανάστες -και όχι μόνο – είναι εξόφθαλμα εξευτελιστική της ανθρώπινης προσωπικότητας και ως τέτοια, αντιβαίνει την αρχή της νομιμότητας, όπως αυτή σκιαγραφείται από το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους. Η σύλληψη, η κράτηση, προσαγωγή και σωματική έρευνα είναι διαδικασίες, οι οποίες, σύμφωνα με την ελληνική έννομη τάξη, τελούνται σε ένα πλαίσιο περιοριστικών όρων, οι οποίοι αποσκοπούν στη διαφύλαξη της διακυβευόμενης ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών, η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται ανεπανόρθωτα: εκατοντάδες εξευτελίζονται, σύρονται και διασύρονται, για να βρεθούν τέλος δεκαπέντε πλαστά έγγραφα. Η ξένη προς το κράτος δικαίου αρχή της συλλογικής ευθύνης, στοιχειοθετημένης μάλιστα στη βάση της εθνικότητας των ανθρώπων, κυριαρχεί. Η αναβίωση πρακτικών, όπως οι ομαδικές προσαγωγές σε γήπεδα, οδηγεί ακόμη και τον πιο ανυποψίαστο νου στις πλέον μελανές αναμνήσεις συνταγματικής εκτροπής. Τέλος, ο μισαλλόδοξος λόγος που καθημερινά εκπέμπεται από μεγάλο τμήμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ύπουλα υποβασταζόμενος από την δικαιολογημένη οργή θυμάτων εγκληματικών πράξεων, έχει υποκαταστήσει την ψυχραιμία και νηφαλιότητα του δημοκρατικού διαλόγου. Η καλλιέργεια του κλίματος μισαλλοδοξίας και ανασφάλειας, γεννά το φόβο όχι στους υπαίτιους της εγκληματικότητας, αλλά στους ίδιους τους πολίτες. Και όλα αυτά με δεδομένη την ανεπάρκεια αυτών των μέτρων ως προς την πλήρωση των υποτιθέμενων σκοπών τους, που είναι η καταπολέμηση της εγληματικοτητας.

Η υποταγή σε φθηνές σκοπιμότητες της συγκυρίας και η πυροδότηση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών είναι πολιτική που δεν συνάδει με τις προηγούμενες εξαγγελίες φιλελευθεροποίησης εκ μέρους της διοίκησης.

Η αναμόχλευση, ειδικά από το κράτος και τα ΜΜΕ, των πιο ευτελών συναισθημάτων των ανθρώπων, είναι επικίνδυνη πολιτική και όχι τόσο ανέξοδη, όσο πιστεύουν αυτοί που την καταστρώνουν.

 

αυθαιρεσία, μετανάστευση, ρατσισμός

Μέλος

Newsletter