Η «λαθραία» επιστροφή της περιύβρισης αρχής

Δελτίο Τύπου για την παραπομπή σε δίκη των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για την ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας τους κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.

Η σύλληψη, άσκηση δίωξης και παραπομπή σε δίκη την 29η Μαΐου 2008 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου των μελών της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» επειδή διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της συντηρητικής και αυταρχικής τάσης που επικρατεί εσχάτως στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Τρεις δημοσιογράφοι, μέλη διεθνούς οργάνωσης με αποστολή την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, διώκονται για απρόκλητη έργω εξύβριση των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής επειδή «τόλμησαν» να υψώσουν μια σημαία που στη θέση των ολυμπιακών κύκλων είχε χειροπέδες. Η υπόθεση δεν θα ήταν σοβαρή, αν δεν ήταν τόσο προφανές ότι επρόκειτο για άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την φίμωση της ελευθερίας του τύπου από ένα αυταρχικό καθεστώς.

Η δίωξη είναι τόσο εξόφθαλμα αβάσιμη και προσχηματική, που συνιστά αναμφίβολα επικίνδυνο προηγούμενο: δια της απρόκλητης έργω εξύβρισης, επανέρχεται από την πίσω πόρτα το καταργηθέν αδίκημα της περιύβρισης αρχής, με όλες τις συναφείς καταχρήσεις. Η δυνατότητα με άλλα λόγια να ποινικοποιείται κάθε ενοχλητική κριτική απέναντι σε απροσδιόριστες αυθεντίες, που δεν ανέχονται τον δημοκρατικό έλεγχο.

Δυστυχώς, η ποινικοποίηση αυτής της ειρηνικής διαμαρτυρίας, συνοδεύτηκε και από τη θλιβερά αποτυχημένη απόπειρα της δημόσιας τηλεόρασης να αποκρύψει τηλεοπτικά το γεγονός. Αποτελεί συνεπώς δημοκρατικό καθήκον η αντίδραση σε αυτές τις εξελίξεις και τούτο διότι έχει σημασία η «διευκρίνιση» ότι η λογοκρισία δεν συμπεριλαμβάνεται στις αξίες του ολυμπισμού.

Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» συνδιοργανώνουν συνέντευξη τύπου μαζί με τα διωκόμενα μέλη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα την Πέμπτη, 29/05/08, ώρα 19.00, στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

 

ατομικά δικαιώματα, δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter