Η Ιερά Εξέτασις των ραδιοτηλεοπτικών μέσων

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την ανησυχία της για την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο ραδιοσταθμού. Η Ένωση δεν αμφισβητεί την συνταγματική επιταγή για πολιτειακό έλεγχο επί των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, παρατηρεί όμως ότι η ελεγκτική πρακτική των αρμόδιων οργάνων δεν είναι δυνατό να παραβλέπει την προστασία της ελευθερίας του λόγου και την αρχή της αναλογικότητας.

Αντίθετα, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, μη έχοντας επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα απέναντι σε κραυγαλέα και χρονίζοντα φαινόμενα παραβίασης της ιδιωτικής σφαίρας ή εξαπάτησης του τηλεοπτικού κοινού, αντιλαμβάνεται εαυτήν ως ηθικό, αισθητικό και γλωσσικό δικαστήριο, μη δεσμευόμενο καν από την υποχρέωση πλήρους αιτιολογίας. Ακόμη χειρότερα, σωρεία αποφάσεών της προδίδουν άκρατη ηθικολογία, κριτήριο πολλαπλώς προβληματικό όταν πρόκειται για αποφάσεις επιβολής κυρώσεων και όταν επιχειρείται η αποτίμηση πολιτικής ή κοινωνικής σάτιρας.  Ενώ επιδεικνύεται ιδιαίτερη προτίμηση στην προστασία της επικρατούσης θρησκείας και της φερόμενης ως επικρατούσης γενετήσιας ορθοφροσύνης, ελλείπει και η στοιχειώδης δυνατότητα διάκρισης ανάμεσα στην πορνογραφία και τη σάτιρα. 

Όσοι, τέλος, ισχυρίζονται εκ των υστέρων ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εφόσον ο σταθμός έχει τη δυνατότητα ν’ ασκήσει αίτηση θεραπείας ή ακυρώσεως προκειμένου ν? ακολουθήσει νηφάλια επανεξέταση, επιδεικνύουν τουλάχιστον αμηχανία, που δεν συνάδει με το αναγκαίο κύρος των ανεξάρτητων αρχών.

 

Μέλος

Newsletter