Η δημοσιογραφική προαναγγελία συλλήψεων για τρομοκρατία

Η τακτική των διωκτικών αρχών, υπό την εύνοια ή ανοχή της κυβέρνησης, να διοχετεύουν σε δημοσιογράφους της επιλογής τους και όχι μόνο, φήμες περί επικείμενων συλλήψεων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων είναι μια πρωτόγνωρη πρακτική, η οποία παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων, όμοια της οποίας δεν έχει υπάρξει ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους της μεταπολίτευσης. Ακόμη και μερικοί δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε αυτήν την εκστρατεία αρχίζουν να διερωτώνται για την απαξία του ρόλου τους.

Η τιμή, η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητα πολιτών, τα ονόματα των οποίων περιδιαβαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των διαβόητων αρχείων της Στάζι και των πάντα ανώνυμων “πηγών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης” δεν μπορεί να αφήνουν αδιάφορες τις διωκτικές αρχές, εκτός εάν αυτές θεωρούν πως ήλθε η κατάλληλη στιγμή για ένα ξεκαθάρισμα κάποιων λογαριασμών.

Ένα συνταγματικό κράτος, εφόσον έχει επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή κάποιων ανθρώπων, μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς καταστολής που διαθέτει:μπορεί να τους απαγγείλει κατηγορίες, να τους συλλάβει, ή ακόμη και να κρατήσει προσωρινά τους ανθρώπους αυτούς.

Να διευθύνει ή να ανέχεται εκστρατείες σπίλωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν μπορεί.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ανθρώπου καλεί την κυβέρνηση να προστατέψει τα δικαιώματα των ανθρώπων, και να λάβει τις ευθύνες της ενώπιον της εντεινόμενης απαξίωσης του κράτους δικαίου από τις προκείμενες πρακτικές «διαρροής».

 

Για το ΔΣ της ΕΕΔΑ

Ο πρόεδρος,
Γιάννης Σουριαδάκις

Ο γενικός γραμματέας,
Δημήτρης Χριστόπουλος

 

ατομικά δικαιώματα, δίκαιο

Μέλος

Newsletter