Η δίκη των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο

Η δίκη των τριών εκπροσώπων της οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα που είχαν ξεδιπλώσει ένα πανώ διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της τελετής της αφής της ολυμπιακής φλόγας, αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο του 2008 λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων των ελληνικών δικαστηρίων.

“Είναι πραγματικά κρίμα, επιθυμούσαμε να δικαστούμε το συντομότερο δυνατόν. Ζητήσαμε από το δικαστήριο να δικαστούμε αμέσως, δυστυχώς η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων δεν το επέτρεψε. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου”, δηλώνει η οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.

“Επιθυμούσαμε να επωφεληθούμε της δίκης για να δηλώσουμε άλλη μία φορά  ότι είναι η Κίνα που ευθύνεται για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που περιέβαλλαν τις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων, φυλακίζοντας δημοσιογράφους και αντιφρονούντες. Η δίκη αυτή είναι ακόμα η δίκη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία έφερε τους πάντες σε δυσκολότατη θέση, μην απαιτώντας από τις κινεζικές αρχές να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους”, δηλώνει επίσης η οργάνωση.

Η δίκη αυτή είναι σημαντική. Η ελεύθερη έκφραση μιας γνώμης μπορεί ποτέ να αποτελεί εξύβριση; Πρέπει να τιμωρείται; Αν την σήμερον ημέρα τιμωρείται ποινικά η ελεύθερη έκφραση, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά. Και δεν αφορά την Κίνα, αφορά την Ελλάδα” δήλωσε ο Jean Martin, δικηγόρος των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, που συνόδευε στον Πύργο τους εκπρόσωπους της οργάνωσης.

Δυστυχώς, η ποινικοποίηση αυτής της ειρηνικής διαμαρτυρίας, συνοδεύτηκε και από τη θλιβερά αποτυχημένη απόπειρα της δημόσιας τηλεόρασης να αποκρύψει τηλεοπτικά το γεγονός. Αποτελεί συνεπώς δημοκρατικό καθήκον η αντίδραση σε αυτές τις εξελίξεις και τούτο διότι έχει σημασία η «διευκρίνιση» ότι η λογοκρισία δεν συμπεριλαμβάνεται στις αξίες του ολυμπισμού.

Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» συνδιοργανώνουν συνέντευξη τύπου μαζί με τα διωκόμενα μέλη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα την Πέμπτη, 29/05/08, ώρα 19.00, στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

 

ατομικά δικαιώματα, δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter