Η αλληλεγγύη στο στόχαστρο και οι πρόσφυγες εκτός εικόνας

Δελτίο Τύπου

Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός αλληλέγγυος. Ο αλληλέγγυος κάθε μέρα πρόσφερε εθελοντικά εργασία για τη σίτιση προσφύγων. Τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη ελέγχονται από την αστυνομία και τα αρμόδια ΜΜΕ. Προσήχθη 53χρονη αλληλέγγυα. Στα ρούχα που προσέφερε στους πρόσφυγες βρέθηκε μπλουζάκι με σήμα No Borders. O ισχυρισμός της ότι επρόκειτο για μπλουζάκι του γιου της και αφορά μουσικό συγκρότημα ερευνάται. (Εκ του αστυνομικού δελτίου των 8)

Η στοχοποίηση της αλληλεγγύης έχει πάρει διαστάσεις μονομανίας. Η προσαγωγή 17 νεαρών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται παρέχοντας υπηρεσίες σίτισης στον καταυλισμό της Ειδομένης, και η παραπομπή τους στο αυτόφωρο, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο επεισόδιο τέτοιας στοχοποίησης. Η προσχηματική ποινική καταστολή και οι αναίτιοι εντατικοί αστυνομικοί έλεγχοι στην περιοχή στρέφονται κατά των ανθρώπων που για μήνες έχουν υποκαταστήσει το κράτος, λόγω της παντελούς απουσίας του τελευταίου από οποιαδήποτε προσφορά σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων/μεταναστών. Χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση για τους απέλπιδες ανθρώπους στην Ειδομένη, χωρίς συγκροτημένη πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους και χωρίς παροχή υπηρεσιών για την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους, η επόμενη ημέρα του προσφυγικού δεν είναι ευοίωνη. Δεν βοηθάνε καθόλου πρακτικές στραγγαλισμού κατά όσων προσφέρουν την μόνη βοήθεια που είναι διαθέσιμη, όταν απαξιώνεται η ιδέα της αλληλεγγύης, και κυρίως όταν η στοχοποίηση της τελευταίας σταλάζει ρατσιστικό δηλητήριο στις φλέβες της ελληνικής κοινωνίας.

Τα όργανα της Πολιτείας οφείλουν να σταματήσουν κάθε ενέργεια που ενισχύει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο και να λάβουν άμεσα μέτρα με ανθρώπινο πρόσημο για τη βιώσιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σύνθετης κατάστασης ανάγκης στην οποία οι αλληλέγγυοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα.

 

δικαιοσύνη, πρόσφυγες

Μέλος

Newsletter