Η ακροδεξιά στη Θράκη

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη την 1η Σεπτεμβρίου 2012 εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η σταθερή εξάπλωση της ρατσιστικής και μισαλλόδοξης βίας επεκτείνεται σε όλη τη χώρα χωρίς να βρίσκει ουσιαστικές αντιστάσεις. Η ζοφερή εικόνα που διαγράφεται έλαβε τον τελευταίο καιρό μια νέα πρωτοφανή διάσταση: Η επέλαση των βαρβάρων στη Θράκη με στόχο μουσουλμάνους μειονοτικούς και χώρους λατρείας τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Η κρισιμότητα της κατάστασης έγκειται σε δύο κυρίως λόγους: από την μία πλευρά η άσκηση φυσικής βίας κατά μειονοτικών, με εξαίρεση τα γεγονότα του 1990, δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί στην ελληνική ιστορία της Θράκης, ταράσσοντας τραυματικά τους όρους συμβίωσης μειονότητας/πλειονότητας. Από την άλλη, η προστασία που φαινομενικά προσφέρει η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη υποχωρεί μπροστά στον διαχωρισμό Έλληνας /μη Έλληνας στην καταγωγή. Ήδη οι επιθέσεις κατά Τσιγγάνων έχουν καταδείξει την ταχύτητα και το εύρος της ανάπτυξης των ναζιστικών πρακτικών και της ατιμώρητης άσκησης βίας κατά του ?διαφορετικού? που στοχοποίησε κυρίως τους μετανάστες τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Οι σποραδικές απειλές και επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων, Εβραίων και αριστερών συμπληρώνουν την γκρίζα κατάσταση που βιώνουμε και το πολιτικό παράδειγμα αντιπαράθεσης που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να λάβει δραστικά μέτρα εφαρμογής του ποινικού νόμου με στόχο την προστασία μιας ολόκληρης κοινωνίας, στη Θράκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, από κάθε είδους ακροδεξιά στοιχεία και τις νέες παραφυάδες τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 

φωτογραφία: zeevveez

 

ρατσισμός, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter