Ευρωπαϊκές εκλογές, δημοκρατία και διακρίσεις

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και, πάνω απ’ όλα, οι εκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν με τον πιο σαφή τρόπο τις προβλέψεις και ανησυχίες που διατυπώθηκαν στη διημερίδα που διοργάνωσε η Συμβίωση στη Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Απριλίου του 2014.

H καθήλωση που παράγει η ανησυχία για τις εξελίξεις δεν αποτελεί καλό οιωνό. Αντίδοτο στην ακινησία αυτή πιστεύουμε ότι προσφέρει το υλικό που παρουσιάζεται εδώ, καθώς οι πολλές πρακτικές του απολήξεις και συμπεράσματα καθιστούν σαφές ότι μια αντιρατσιστική στρατηγική δεν μπορεί να αναλίσκεται σε αφ’ υψηλού μεγαλοστομίες, ακόμη και συνοδευόμενες από νομοθεσία και χρηματοδοτήσεις, αλλά απαιτεί πάνω και πριν απ’ όλα τη σε καθημερινή βάση υποστηρικτική παρουσία και έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης στον καθένα, πέρα από διαχωρισμούς εθνικότητας και φυλής, εκεί ακριβώς όπου χτίζονται οι γκρεμίζονται οι δεσμοί της κοινωνικής συνοχής, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο.

Ταυτόχρονα η επιτυχία της στρατηγικής αυτής αξιώνει επίσης μια ευρύτατη δομή συντονισμού που θα πρέπει να υποκινεί πρωτοβουλίες και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων και κρατικής διοίκησης. Τόσο στις δημοτικές περιφερειακές και Ευρωπαϊκές εκλογές, όσο και σε μελλοντικές βουλευτικές, κοινωνικά κινήματα και δράσεις σε χώρους γίνονται για να ενισχύσουν και όχι να υποκαταστήσουν τις πολιτικές και κοινωνικές δράσεις των κοινωνικών πλειοψηφιών. Ακόμη προσπάθειες γίνονται να ανοίξουν ρωγμές στο χώρο της αντιπροσώπευσης, σε μηχανές παραγωγής λόγου, όπως είναι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα κοινωνικά δίκτυα, και στους θεσμούς, μέσα από μια δουλειά παρέμβασης στον κόσμο των καθημερινών ανθρώπινων πραγματικοτήτων, συχνά παρακολουθώντας μια κοινωνική πλειοψηφία που αντιστέκεται. Ο κόσμος των διακρίσεων είναι κατεξοχήν ο τόπος τέτοιων παρεμβάσεων.

http://symbiosis.org.gr

Δείτε και κατεβάστε το έντυπο εδώ

 

Μέλος

Newsletter