Επιστολή προς την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη χρήση όρων, μειωτικών για την προσωπικότητα των ανθρώπων, στην ιστοσελίδα της και σε επιγραφές αστυνομικών διευθύνσεων

Η Ελληνική Αστυνομία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παρωχημένους και κακοποιητικούς όρους στην επίσημη ιστοσελίδα της, σε επιγραφές κτιρίων και αλλού.
 
Η ελληνική πολιτεία και διεθνείς οργανισμοί έχουν μεριμνήσει για το ζήτημα της χρήσης όρων που είναι επιβλαβείς, προσβλητικοί και λάθος. Μάλιστα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με έγγραφό της το 2018, έχει ζητήσει συγκεκριμένα την εξάλειψη του όρου «λαθρομετανάστης».

Η Ελληνική Αστυνομία όμως συνεχίζει να συντηρεί και να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο, που ευθέως σχετίζεται με ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις, αντιλήψεις που κανονικοποιούν και ενθαρρύνουν ρατσιστικές αντιδράσεις, οι οποίες έχουν ανεπανόρθωτα πλήξει την ελληνική κοινωνία.
 
Στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μας είναι αδιανόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς και αντανακλαστικά ώστε να διαμορφώσει μια κουλτούρα συμπερίληψης, κατά την οποία αντίστοιχοι όροι δεν θα έχουν πουθενά χώρο, πόσο μάλλον στην επίσημη ιστοσελίδα ή στις επιγραφές γραφείων της ΕΛ.ΑΣ. Η ΕλΕΔΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
 
————————————————-
 
UPDATE: Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η ΕΛ.ΑΣ., σε συνέχεια της επιστολής μας στις 3 Απριλίου 2023, προχώρησε άμεσα στην αντικατάσταση των όρων στην ιστοσελίδα της και από “Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης” μετονομάστηκε σε “Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης” https://www.astynomia.gr/…/diefthynsi-allodapon-attikis/
Αντίστοιχα αναμένουμε και την αντικατάσταση των επιγραφών σε όλους τους χώρους που παραμένει ο όρος “λαθρομετανάστες”.

Μέλος

Newsletter