Εκδήλωση – Συζήτηση: Η ξενοφοβία στην Ελλάδα και οι βίαιες εκδηλώσεις της τον καιρό της κρίσης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σας προσκαλούν στη συζήτηση που διοργανώνουν στο Νεώριο Μόρο το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, ώρα 6.45 μ.μ, με πρόθεση να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα του σήμερα και σε συνθήκες πολλαπλής κρίσης, προκειμένου να προάγουμε έμπρακτα τον σεβασμό στον “άλλο”, στον “διαφορετικό”, στον “ξένο”.

Συμμετέχουν

  • Βασιλική Γεωργιάδου: αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
  • Τίνα Σταυρινάκη: συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
  • Θανάσης Καμπαγιάννης: δικηγόρος

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παρασκευάς Περάκης

 

Η Βασιλική Γεωργιάδου θα μας παρουσιάσει τα ευρήματα για τις βαθύτερες ρίζες του φαινόμενου, τη διαχρονικότητα, αλλά και την όξυνση του κατά την περίοδο της κρίσης αναδεικνύοντας τη διασταύρωση της ανόδου του δεξιού εξτρεμισμού με την αύξηση των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από ομάδα ερευνητών, αποτελούμενη από τον Δρ. Γιάννη Γαλαριώτη, την Δρ. Τζένη Λιαλούτη την Δρ. Αναστασία Καφέ, στην μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”

Η Τίνα Σταυρινάκη, συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας του φορέα που ιδρύθηκε από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με σκοπό τον συντονισμό 35 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα μας παρουσιάσει την έκταση της αφανούς ρατσιστικής βίας, τη σημασία της καταγραφής της, την απόσταση από την καταγραφή μέχρι την ουσιαστική πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη και τις διαλυτικές συνέπειες που έχει η εμπέδωση του αισθήματος ατιμωρησίας για το κράτος δικαίου.

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης θα μας παρουσιάσει το κενό μεταξύ πραγματικότητας και θεωρίας, τις αδράνειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις εγκλημάτων με θύματα αλλοδαπούς, τις υποχρεώσεις των δικαστικών και αστυνομικών αρχών κατά την διερεύνηση εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και τις πρόσφατες ελπιδοφόρες νομολογιακές και νομοθετικές εξελίξεις.

 

Μέλος

Newsletter