σημαίες τεραστίων διαστάσεων που τις κρατούν πολλά άτομα στο Σύνταγμα. σημαίες ΛΟΑΤΚΙ ουράνιο τόξο και τρανς σημαία.

Δικαίωμα στον γάμο και την οικογένεια για όλες και για όλους. Να γίνουν επιτέλους πράξη τα αυτονόητα.

Το ελληνικό κράτος επιμένει να στερεί από τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες την ισότιμη μεταχείρισή τους όσον αφορά το δικαίωμα στο γάμο και την τεκνοθεσία, λες και τα μέλη τους είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παρά τις διεκδικήσεις που χρόνια προβάλλουν πολλοί φορείς και οργανώσεις, η πολύμορφη πραγματικότητα της σύγχρονης οικογένειας εξακολουθεί να μην έχει θέση στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η έλλειψη νομικού πλαισίου δημιουργεί καθημερινά σειρά προβλημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες. Γιατί, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, άγαμες γυναίκες και άγαμοι άνδρες μπορούν μεν να τεκνοθετούν ως άτομα, αλλά όχι από κοινού με τον/ην σύντροφό τους. Έτσι, τα μέλη των οικογενειών αυτών καλούνται να «επιλέξουν» μιαν ή έναν από αυτά ως το μόνο που θα φέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του γονέα, με αποτέλεσμα ο δεύτερος πραγματικός γονέας να παραμένει νομικά αόρατος.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται να βιάζεται, όμως η πραγματικότητα της οικογένειας στην ελληνική κοινωνία σήμερα επιτάσσει τη συμπερίληψη και την ισότιμη μεταχείριση για όλες και όλους. Έχει έρθει πια η ώρα για νομοθετικές αλλαγές που θα εγγυώνται πως όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν τους γονείς τους δίπλα τους, σε κάθε συνθήκη της ζωής τους, χωρίς αστερίσκους. Αντίστοιχα, έχει έρθει η ώρα για όλα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας να πορεύονται στη ζωή μαζί με τις/ους συντρόφους τους, χωρίς να χρειάζεται να παλεύουν ακόμη για τα αυτονόητα. 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέλος

Newsletter