Δικαίωμα στην εκπαίδευση και δικαίωμα στη ζωή

11 Απριλίου 2018

 

Η απεργία πείνας και δίψας του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη θέτει εκ νέου – με δραματικό τρόπο – το ζήτημα της ουσιαστικής άσκησης του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει παρέμβει επανειλημμένα με απόψεις και θέσεις για τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος.  Η απόδοση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους κρατούμενους είναι ουσιαστική για τον εξανθρωπισμό των φυλακών και την πραγμάτωση του ουσιαστικού σκοπού της μελλοντικής ομαλής επανόδου του κρατούμενου στην κοινωνική ζωή. 
Ανάμεσα σε αυτά, το δικαίωμα του κρατούμενου στην εκπαίδευση είναι εμβληματικό, καθώς συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυνατότητα αλλαγής πορείας της ζωής του κρατούμενου. 
Σε αυτό το πλαίσιο, θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (από το αρμόδιο υπουργείο ως τα συμβούλια φυλακής) να εξαντλούν κάθε δυνατότητα προκειμένου να διευκολύνεται η ουσιαστική άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Εξ άλλου, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει αξιοποιήσει έως σήμερα ιδιαίτερα θετικά τις δυνατότητες που του παρασχέθηκαν σε σχέση με τις σπουδές του.. 
Καταδίκες ή παραβιάσεις όρων που ανάγονται σε πολύ προγενέστερο χρόνο αποτελούν στοιχεία που μπορούν να συνεκτιμηθούν, χωρίς όμως – κατά την εκτίμησή μας – να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα οφέλη που προκύπτουν από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων, όταν μάλιστα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικού εντοπισμού μέσω βραχιολιού. 
Τέλος, τονίζουμε το αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτερο αγαθό. Το γεγονός ότι ένας κρατούμενος συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο ζωής διεκδικώντας να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα θα έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα κάθε αρμόδιο.

 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

11/4/2018

 

 

φωτογραφία: Michael Coghlan – https://flic.kr/p/a91URN 

δικαιοσύνη

Μέλος

Newsletter