Δημόσια ευθύνη κατά της ρατσιστικής βίας και του μίσους

Tο Εθνικό Παρατηρητήριο κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας που υλοποιεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε συνεργασία με το ΚΕΜΟ και το i-RED, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και την ανησυχία του για τα συνθήματα μίσους και απειλής βίας που ακούστηκαν στην παρέλασητης 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας από μέλη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Ενόψει δε των πολλαπλών καταγγελιών κατά τα τελευταία έτη για τη συμμετοχή μελών του Λιμενικού Σώματος και του Σώματος Συνοριακής φύλαξης, αλλά και αστυνομικών υπαλλήλων σε περιστατικά κακοποίησης, άσκησης βίας ή και ακόμη και βασανιστηρίων μεταναστών και προσφύγων το Παρατηρητήριο του Ρατσισμού θεωρεί ότι:

– Επείγει η πλήρης ενεργοποίηση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (ν.927/1979) για την ποινική δίωξη και κύρωση όπου δημοσίως εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνι κής καταγωγής.

– Είναι αναγκαία η παρέμβαση αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού για την άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης, όπως ο νόμος ορίζει. Το Παρατηρήριο του Ρατσισμού αναμένει επίσης την εξέλιξη της ΕΔΕ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που παραγγέλθηκε εγκαίρως.

– Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επείγει να προχωρήσει:
– στην πλήρη ενσωμάτωση και εφαρμογή της Απόφασης Πλαισίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, έτσι ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η νομοθεσία που επιβάλλει κυρώσεις για τους υποκινητές μίσους και βίας, αλλά και για το κοινό έγκλημα που έχει ρατσιστικά κίνητρα ως επιβαρυντικά στοιχεία.

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα οφείλει να ενσωματώσει πλήρως έως την 28.11.2010 την Απόφαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου. Παρά τον προφανή χαρακτήρα μιας σειράς εγκλημάτων που υποκινούνται από φυλετικό μίσος η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη εκτιμήσει ως επιβαρυντική περίσταση την τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού (Ποινδικός Κώδικας, άρ.79). Κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν διερευνά τα κίνητρα αυτά παρότι υπάρχουν σχετικές οδηγίες και εγκύκλιοι που όμως δεν εφαρμόζονται.

– Είναι αναγκαία η αποβολή από τις τάξεις των δημοσίων λειτουργών των στοιχείων εκείνων, προσώπων και μεθόδων εκπαίδευσης και οργάνωσης, που δυναμιτίζουν την κοινωνική συμβίωση και συνοχήμ ενώ στην ουσία αναιρούν ή παραβιάζουν την εντολή και αποστολή της δημόσιας διοίκησης για προάσπιση του δημοσίου και συλλογικού συμφέροντος.

– Αναλόγως, αναμένεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας, η επανεκτίμηση της σκοπιμότητας ή και του χαρακτήρα των παρελάσεων.

Κατά τα τελευταία χρόνια οι παρελάσεις – πέρα από τη γνωστή ιστορική και γενεαλογική τους προέλυση σε σκοτεινές σελίδες της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας – έχουν αποτελέσει αφορμές και θέατρο μισαλλοδοξίας, ρατσιστικής βίας και μίσους συχνά στρεφόμενο ενάντια σε οικογένειες και ανηλίκους υψηλής μαθητικής επίδοσης.

– Τέλος, είναι σημαντική και αναγκαία η πολιτική κύρωση και η ξεκάθαρη απόρριψη και έντονη αποδοκιμασία πολιτικών στάσεων και δηλώσεων που δικαιολογούν και υπερασπίζονται την προτροπή σε μίσος και βία κατά μελών της κοινωνίας λόγω της εθνικής ή φυλετικής τους καταγωγής.

Η δήλωση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. ότι τα μέλη του Λιμενικού Σώματος διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν συνθήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη σημαία του Έθνους αποτελεί μια ανάλογη ανατριχιαστική στάση που τραυματίζει τον πολιτικό μας πολιτισμό και υποδαυλίζει κοινωνικές εντάσεις δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των πολιτών με διαφορετική εθνοτική και φυλετική καταγωγή.

Το έθνος και η κοινωνία δεν μπορεί να χτίζονται ούτε να προσδοκούν προκοπή και ευημερία μέσα από το μίσος και τη ρατσιστική βία. Η απειλή βίας κατά ομάδων και μελών της κοινωνίας, εργαζομένων, παιδιών και οικογενειών που ζουν παραγωγικά στη χώρα, αποτελεί απειλή και πρόκληση φόβου προς το σύνολο του κοινωνικού σώματος και προς την εύλογη προσδοκία του για κοινωνική ειρήνη και ποιότητα ζωής.

To ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED έχει ήδη ενημερώσει τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) καθώς και το δίκτυο RED για αυτήν την πρωτοφανή εκδήλωση ρατσιστικού λόγου και μίσους στην Ελλάδα.

Εθνικό Παρατηρητήριο κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΚΕΜΟ / i-RED
www.hlhr.gr www.kemo.gr www.i-red.eu

 

αστυνομική βία, αυθαιρεσία, ρατσισμός, ρατσιστική βία

Μέλος

Newsletter