Οι SLAPP αγωγές κατά δημοσιογράφων υπονομεύουν την Ελευθερία του Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2023

Η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ολοένα μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 107η θέση μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ένας από τους βασικότερους δείκτες για την εκτίμηση της Ελευθερίας του Τύπου είναι τα SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation), δηλαδή οι αγωγές που ασκούνται κατά δημοσιογράφων, λόγω των ερευνών ή της κριτικής που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, και έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό και την ηθική και οικονομική εξόντωση τους.

H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. 

Εμβληματική υπόθεση SLAPP στην Ελλάδα αποτελεί η αγωγή αποζημίωσης του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κατά της Εφημερίδας Συντακτών, του Reporters United και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννουου και Θανάση Κουκάκη. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας διεκδικεί υπέρογκες αποζημιώσεις, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ συνολικά.

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 ξεκινάει η εκδίκαση της αγωγής. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και να αναφέρει περαιτέρω επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει επίσης να καλεί την πολιτεία να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα φιμώνονται από επιβλαβείς αγωγές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μέλος

Newsletter