Δελτίο Τύπου “Η ασφαλής Τουρκία και η μη ασφαλής ΕΕ”

Ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία – “μη – συμφωνία”, όπου σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο 2016, επανενεργοποιείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου με αποτέλεσμα εφεξής να ξεκινήσουν οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από την υπόλοιπη Ευρώπη στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., εντείνοντας έτσι τα ελληνικά αδιέξοδα,
η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμμετείχε στη κοινή συνέντευξη με άλλες 8 οργανώσεις, τη Πέμπτη 16.3.2017.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ – μήνυμα αισιόδοξο από μόνο του, εκπρόσωποι των κάτωθι οργανώσεων:
των Γιατρών χωρίς Σύνορα,
των Γιατρών του Κόσμου,
του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες,
της οργάνωσης SolidarityNow,
του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,
της PRAKSIS
του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ, καθώς και
της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH), και
της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

αποτύπωσαν την κατάσταση για τους πρόσφυγες & μετανάστες στην Ελλάδα και χαρακτήρισαν τη συμφωνία κυνική, μη ρεαλιστική και αποτυχημένη («not a success story», «lose-lose»).

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Δημήτρης Σαραφιανός, τόνισε “Όσο η ανασφάλεια της ΕΕ για το ζήτημα της μετανάστευσης θα την οδηγεί να αναγνωρίζει ως ασφαλείς τρίτες χώρες την Τουρκία και το Αφγανιστάν, τόσο θα καθίσταται η ίδια μη ασφαλής για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, όσο η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει αυτή τη συμφωνία, θα παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες. Γιατί, όπως προκύπτει και από τον αριθμό των προσφύγων στη χώρα μας (που υπολογίζεται στις 45.000) στην Ελλάδα δεν έχουμε προσφυγική κρίση, έχουμε κρίση του κράτους δικαίου“.

Ολόκληρο το κείμενο από την ομιλία του κ. Δημ. Σαραφιανού (https://goo.gl/GHu5bJ) και οι θέσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ( https://goo.gl/gvWIO6 ).

άσυλο, πρόσφυγες

Μέλος

Newsletter